Column

‘Foutje, bedankt’

De ambtenaren van het ministerie van minister Adema hebben een miscalculatie gemaakt. Dat werd in het radiojournaal behandeld. Dat legde uit dat de minister de steun voor verduurzaming door boeren niet volledig kon uitbetalen. Het gaat natuurlijk om de premies voor deelnemen aan ecoregelingen, of, zoals het radiojournaal het noemde: verduurzaming.

Meer boeren dan verwacht willen zich daarvoor inspannen. Adema is blij verrast dat zoveel boeren willen verduurzamen, maar gaf te kennen dat het budget niet toereikend was en dat deelnemers op minder subsidie moesten rekenen dan ze dit voorjaar was voorgehouden. Aanvullen uit de nationale reserves kan volgens Adema niet. De minister gaat lobbyen bij de EU om de budgetten alsnog aan te vullen.

Voor een agrariër kan het natuurlijk vervelend uitpakken dat hij of zij een lager bedrag beurt per hectare voor de ecoregelingen dan aanvankelijk verwacht. Daar heb je toch iets voor gedaan of juist voor gelaten en de subsidie is wellicht meegenomen in de begroting.

Maar deze misrekening levert ook wat op, een mooi stukje promotie namelijk. In deze roerige tijd is geen betere reclame denkbaar dan algemene media die stellen dat ‘veel meer boeren dan gedacht willen verduurzamen’. Misschien krijgt Adema nog wel een beetje geld los in Brussel, dan is het ook nog goedkope reclame geweest. Dat zou mooi zijn, maar dit stukje reclame was mooier. Foutje, bedankt. Zo zei men weleens.

Ik suggereer niet dat dit foutje alle problemen oplost uiteraard, het is niet dat het kwade bloed dat gezet is door de protesten, nu vergeten is, noch de tweelingfraude, bijensterfte en oppervlaktewaterproblemen. Daarvoor is nog een lange weg te gaan. En heel simpel: die problemen moeten opgelost worden. Ik ga er echter niet van uit dat deze sector ooit volledig vrij zal zijn van dergelijke hoofdpijndossiers. Te veel individuen met te veel uiteenlopende belangen. Onze sector zal nooit opereren als eenheidsworst. Tegengestelde belangen en averechtse gedragingen als reactie daarop, zullen altijd aan de orde blijven. Dat maakt de sector gevoelig, maar ook vooral puur.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?