Onderzoek en Beleid

FAO pleit voor hogere vleesproductie voor wereldwijde volksgezondheid

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, ziet meer vleesproductie als de oplossing voor het wereldwijde hongersysteem en honger. Dit tot grote verbazing van duurzaamheids- en milieu-NGO’s.

In het rapport dat de FAO heeft uitgebracht, stellen zij dat de vleesproductie omhoog moet om de voedseltekorten in ontwikkelingslanden aan te vullen. Essentiële voedingsstoffen uit vlees, eieren en zuivel zijn slecht te verkrijgen uit plantaardige voeding. Daarom wil de FAO dat op specifieke plekken de veehouderij geïnnoveerd en geïntensiveerd wordt.

Maximo Torero, de hoofdeconoom van de FAO, erkent dat mensen in landen met hoge vlees- en zuivelconsumptie kampen met gezondheidsproblemen. Anderzijds meent hij ook dat landen die ‘zeer efficiënt zijn in het produceren van vee’, waaronder Nederland en Nieuw-Zeeland, meer vlees en zuivel moeten produceren voor de export.  

Volgens de NGO’s wordt met dit beleid het paard achter de wagen gespannen. Terwijl in rijke landen de productie wordt verminderd om broeikasgassen te verminderen, zet dit andere landen aan om meer te gaan produceren met minder efficiënte methoden. Hierin staan het economisch conservatisme van de NGO’s en de sociale redenen voor het beleid van de FAO tegenover elkaar. Een derde weg tussen deze twee kanten is het exporteren van technieken en middelen. Deze kunnen aangepast worden aan de omstandigheden om te voorzien aan de vraag van armere landen

Bron: Vilt

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?