Nieuws

Wereldwijd aandacht kalf bij koe

Vergezocht en zeer onpraktisch, wordt het houden van kalveren bij melkkoeien wel genoemd. Toch is er momenteel wereldwijd aandacht voor, zegt Nina von Keyserlingk, onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn aan de Universiteit van British Columbia in Canada.

“Het is een onderwerp dat niet zal verdwijnen. De belangstelling van media en consumenten voor de manier waarop kalveren op melkveebedrijven worden grootgebracht, blijft toenemen”, zei Keyserlingk op de jaarlijkse bijeenkomst van de Professional Dairy Producers of Wisconsin.

De Noorse onderzoeker Julie Foske Johnson vertelde daar dat melkveehouders in Noorwegen elf jaar geleden het onderzoek dat zij en haar team uitvoerden naar ‘het kalf bij de koe’ afwezen. “Vandaag de dag omarmen ongeveer 1.400 van onze 7.000 melkveebedrijven deze praktijk”, aldus Foske Johnson. “Koe-kalfcontactsystemen zijn de toekomst in ons land.”

Ook in onder andere Schotland, Denemarken, Finland, Duitsland, Zweden, Australië, de Verenigde Staten en Nederland staat het kalf langer bij de koe houden op de (onderzoeks)agenda, wist Von Keyserlingk te vertellen.

In Nederland zijn nu zo’n veertig melkveehouders die hun kalveren bij de koe houden, op allerlei verschillende manieren, meldt de website Verantwoorde Veehouderij. En bij Albert Heijn is al kalf-bij-koe-melk te koop. Om de kennis en kunde van kalf-bij-koe-melkveehouders te verspreiden, ontwikkelde Caring Farmers de website ‘Kalfjes bij de Koe’ met informatie voor melkveehouders over het houden van het kalf bij de koe. Op de site staan filmpjes, praktijkervaringen en links.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?