Bedrijfsnieuws

Carbon Coöp wil verdienmodel door vastleggen CO2

Een groep van drie Friese melkveehouders en 3 Friese akkerbouwers hebben Carbon Coöp opgericht. Het doel van deze coöperatie is het ontwikkelen en uitrollen van een verdienmodel gebaseerd op vastlegging van CO2 én reductie van CO2 in de productiewijze. 

Door de samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers in de korte keten, kan de footprint van de voedselproducten worden verkleind. In het kader van de mondiale doelstellingen ten aanzien van het reduceren van CO2 uitstoot in de landbouwsector en daarbuiten, heeft deze inspanning van de primaire sector een financiële waarde. Dit is een aanvullend verdienmodel voor de boer, dat een duurzaam karakter kan hebben.

De Carbon Coöp staat voor een toekomstbestendige landbouw, overstijgend aan en ongeacht op welke productiewijze. De primaire voedselproductie veroorzaakt uitstoot van CO2 en grondgebonden productie is in staat CO2 vast te leggen. De Coöp streeft ernaar CO2 neutraal of zelfs negatief te worden. Zo dragen haar leden significant bij aan de verduurzaming van de landbouw en daardoor aan het behoud van de landbouw in Nederland.

Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw in de korte keten kan resulteren in het CO2 neutraal of negatief produceren. De daarvoor geleverde inspanning en het resultaat zal na certificering een financiële waarde krijgen en de Coöp wil daarmee een aanvullend verdienvermogen voor de primaire sector, de boer, ontwikkelen. Het initiatief en de propositie dient in handen te blijven van de boer.

Bron: Carbon Coöp

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Bedrijfsnieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?