Bedrijfsnieuws

ForFarmers zet minder voeders af

In het derde kwartaal van 2022 heeft diervoederconcern ForFarmers 7,2 procent minder voeder afgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage dat het bedrijf heeft gepubliceerd. De daling in voederafzet is vooral te zien in de varkens- en leghennensector.

Ook de afzet van mengvoeders is gedaald. In het derde kwartaal gaat dat om 9,1 procent minder dan vorig jaar. De brutowinst is wel gestegen met 8,3 procent. Roeland Tjebbes, CFO van ForFarmers, schrijft in de voortgangsrapportage: ““De volatiele marktomstandigheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de uitzonderlijk langdurige warme zomerperiode zijn bepalend geweest voor de daling van het resultaat in het derde kwartaal. We konden de hogere energie- en vrachttransportkosten, als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren, niet voldoende doorberekenen. Vooral varkens- en leghennenhouders hadden te maken met de (financiële) gevolgen van dierziekten, wat we merkten door dalende volumes in deze sectoren. In Polen realiseerden we echter wederom verdere volumegroei, vooral aan vleeskuikenhouders en ook in de herkauwerssector in Nederland en het Verenigd Koninkrijk nam onze afzet toe. Grondstofprijzen lagen in dit kwartaal wat lager dan in het tweede kwartaal. Dit was voor alle veehouders positief, maar voor varkenshouders nog niet voldoende. Zij leden in het algemeen nog steeds verlies. De stijging van onze brutowinst was niet voldoende om de hogere bedrijfslasten te dekken, waarin we ons geconfronteerd zagen met nagenoeg twee keer zo hoge energiekosten.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Bedrijfsnieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?