Algemeen | Nieuws

Hoog VEM en suikergehalte in zomerkuilen

De uitslagen van de zomerkuilen laten zien dat de positieve trend die in de voorjaarskuilen van dit jaar werd waargenomen, zich doorzet. Dat meldt Eurofins Agro. De VEM ligt met een gemiddelde van 908 ruim boven het langjarig gemiddelde van 887, mede dankzij de hogere verteerbaarheid van het gewas. Ook het hoge suikergehalte van 113…

Het ruw eiwitgehalte is daarentegen met 145 g/kg wat lager dan het langjarig gemiddelde van 155 g/kg. Door de hogere VEM-waarde en ook de hoge suikergehaltes, valt het DVE-gehalte met 64 g/kg juist iets hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 62 g/kg.

Ook de OEB is met 28 g/kg ruim lager dan het langjarig gemiddelde van 40 g/kg. Door de extra energie die in de pens beschikbaar komt, wordt er meer onbestendig eiwit omgezet in microbieel eiwit. En dat resulteert in meer DVE. Zeker op rantsoenen met een hoog aandeel graskuil zal dit een positief effect hebben op de stikstof benutting. (Eurofins Agro)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AlgemeenNieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?