Column

‘Verkeerde focus’

Ina Pinxterhuis, inmiddels actief als onderzoeker in Nieuw-Zeeland, spreekt in de nieuwste V-focus  haar vrees uit dat er in Nederland een te grote focus ligt op ammoniak. Nu we in Nederland massaal in de ban zijn van het stikstofprobleem, lijkt de aandacht voor andere dossiers te verslappen.

Ook toekomstige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de CO2-voetprint van vlees, eieren en zuivel, staan niet op de agenda’s van het stikstofoverleg. Het kringloopbeleid, dat nu wordt uitgestippeld, draagt in elk geval niet bij aan CO2-neutraliteit. Voeding van dierlijke oorsprong met een hoge CO2-voetprint komt namelijk vooral uit landen waar het vee intensief wordt gehouden – Nieuw-Zeeland is een uitzondering. Volgens Pinxterhuis is het beleid in Nieuw-Zeeland er wel op gericht gelijktijdig grip op alle problemen te krijgen.

Jaco van der Gaast maakt in V-focus duidelijk dat er bij de roep om een ander waterbeleid te veel focus ligt op het kengetal neerslagtekort. De onafhankelijk onderzoeker en onderzoeksjournalist benadrukt dat de verdamping is gebaseerd op een standaard rekenmethode – net als bij zoveel belangrijke zaken waarover discussies zijn ontstaan. Van der Gaast trekt de neerslagtekortgrafieken tussen de groeiseizoenen door. Het KNMI gaat er vanuit dat tekorten in de winter worden aangevuld. Maar dat geldt niet voor alle vegetatie en gebieden, stelt Van der Gaast. Vooral naaldbossen en natte gebieden zijn netto onttrekkers van grondwater. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld akkerbouwgewassen. Die staan immers niet het hele jaar op het veld en bovendien verdampen ze minder vocht bij droogte. Kortom, de teelt van akkerbouwgewassen draagt netto bij aan de grondwaterspiegel. Ook grasland is netto niet bepaald een onttrekker van grondwater.

De club die begin februari de focus even helemaal kwijt was, was de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA liet haar keurmeesters maandagochtend 8 februari thuisblijven vanwege code rood (ijzel) en liet kuikens die al op weg waren naar de slachterij rechtsomkeert maken naar de stal.

Overigens staat de ‘V’ in V-focus niet voor ‘verkeerd’.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?