Onderzoek en Beleid

Zeewier als voersupplement

Zeewier kan in theorie gebruikt worden om methaanuitstoot door runderen te verlagen, maar in de praktijk blijkt dit ingewikkelder. Dat laat een onderzoek van Wageningen Livestock Research zien.

In de eerste fase van het project rondom zeewier als veevoer onderzocht Wageningen Livestock Research de samenstelling van verschillende zeewieren en of deze zeewieren methaanvorming in runderen konden verminderen. Een aantal zeewiersoorten zorgden voor een significante afname van methaan, van vijf tot tien procent.

Het praktijkonderzoek, dat op de Dairy Campus in Leeuwarden werd gedaan, leverde niet dezelfde resultaten. Tien weken lang werd zeewier in kleine doses aan het voer toegevoegd. De onderzoekers gebruikten drie soorten zeewier voor drie verschillende diergroepen. Geen van de zeewierbehandelingen had effect op de entherische methaanuitstoot uit de pens via de bek en neus van de koe.

De voeropname was bij de groepen met zeewierbehandeling hetzelfde als bij de controlegroep. Wel zorgde één zeewierbehandeling voor een significant hogere melkproductie (in aantal kg). Ook had deze melk een hoger lactosegehalte (in gram per dag). De vet- en eiwitgehalten van de melk bleven hetzelfde.

Exacte cijfers en resultaten van het onderzoek volgen nog. Vervolgonderzoek naar methaanreductie in zeewier zal zich richten op dosering en verwerkingsmethoden. Het project naar zeewier in de veehouderij is een samenwerking tussen verschillende partners, namelijk Stichting BlueO2, LTO Noord, Wageningen Livestock Research, CONO kaasmakers, zeewierleverancier Hortimare, De Heus Voeders en Greenport Noord-Holland Noord.

Tekst: Gerdien Hulsman – Foto: Afbeelding van fraugun via Pixabay

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?