Onderzoek en Beleid

Noord-Holland verbiedt glyfosaat op pachtgrond provincie

Zoals in veel provincies gelden ook in Noord-Holland beperkingen voor gronden die van de provincie gepacht worden. Op gronden in Noord-Holland die binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) liggen mochten pachters al geen glyfosaat meer gebruiken. Vanaf 1 november geldt voor nieuwe pachtcontracten dat voor alle pachtgronden die Noord-Holland uitgeeft.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Op die paar plekken waar toch nog chemische middelen ingezet moeten worden, stoppen we nu ook het gebruik van glyfosaat. De EU evalueert dit gebruik in 2022. Daar willen we niet op wachten.” In de communicatie laat provincie Noord-Holland ook weten dat pachters en geïnteresseerden begin dit jaar tijdens bijeenkomsten hebben laten weten de wens van de provincie te begrijpen, maar wel te benadrukken dat glyfosaatvrij telen soms onmogelijk is vanwege gebrek aan goede alternatieven..

Naast het glyfosaat-verbod verandert ook de wijze waarop pachters grond in Noord-Holland kunnen verwerven. Voorheen meldden kandidaat-pachters zich bij de provincie en verdeelde de provincie naar eigen inzicht de grond. Vanaf 28 mei 2020 worden alle percelen aangeboden op het online portaal www.pachtgrond.nu. Kandidaat-pachters worden via deze portal beoordeeld in een puntensysteem en zo gerangschikt. Zo hebben pachters uit de buurt bijvoorbeeld meer kans op een perceel dan kandidaten van ver weg.

Foto: Bas Beentjes

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?