Onderzoek en Beleid

Data in de melkveehouderij

Data wordt steeds belangrijker en daarom ook steeds meer gebruikt in de melkveehouderij. Door middel van smart dairy systemen is een grotere efficiëntie mogelijk. En dat is een belangrijke focus voor veel boeren.

Smart dairy systemen zijn digitale systemen die met behulp van data, verkregen uit bijvoorbeeld pootbanden, een veehouder helpen in het goed managen van het bedrijf. Dr. Lr. Kees Lokhart, auteur van het boek An introduction to Smart Dairy Farming, verwacht dat in de toekomst de melkveehouderij meer focus gaat leggen op efficiënter omgaan met bodem, gras, conservering en uiteindelijk efficiënter melk gaat produceren. Dit kan echter allemaal best ingewikkeld worden, en daar kunnen smart dairy systemen een veehouder mee helpen.

Dynamiek van netwerk

Waar vroeger een melkveehouder vooral gericht was op het produceren van een waardevol product, wordt nu verwacht dat de dynamiek van het netwerk dat de veehouder om zich heen heeft het verschil gaat maken. Samenwerken wordt in de toekomst gebaseerd op transparantie en digitale data. Die ontwikkelingen moet een veehouder kunnen bijhouden. De huidige smart dairy systemen zijn al een stap in de goede richting, maar meer innovaties zijn onderweg.

Leren door doen

Het ontwikkelen van nieuwe systemen voor de veehouderij verloopt anders dan vroeger. Waar eerder stap voor stap het innovatieproces werd doorlopen is het tegenwoordig gebruikelijk om te leren door te doen. Daarbij is betrokkenheid van toekomstige klanten heel belangrijk. Een snel ontwikkelingsproces met veel prototypes en ervaringen in de praktijk is de manier om smart dairy systemen te ontwikkelen.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?