Algemeen | Onderzoek en Beleid

Nederland in de greep van stikstof

De stikstofemissies in Nederland zijn sinds 1990 fors afgenomen. Dit geldt zowel voor de emissies van stikstof in de vorm van ammoniak, als in de vorm van stikstofoxiden. De eerste vorm komt vooral uit de landbouw, de tweede uit het verkeer en de industrie.

De stikstof­emissies zijn niet gelijkmatig over Nederland verdeeld. Stikstofoxiden komen vooral vrij in regio’s met veel verkeer en industrie (Randstad) terwijl ammoniak vooral op het platteland wordt uitgestoten. Het idee dat halveren van de veestapel stikstofruimte zou opleveren voor huizenbouw in de steden, gaat mank. In de steden zit de huizenbouw vooral op slot vanwege stikstofoxiden en niet vanwege ammoniak.

Klik op de infographic voor trend en locaties van de stikstofproblematiek.

 

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?