Onderzoek en Beleid

Natuurinclusieve landbouw: kennis in een matrix

Gebruik maken van het natuurlijke kapitaal. Het biedt mogelijkheden voor de veehouder. Maar hoe werk je toe naar een natuurinclusieve landbouw? Kennis- en adviesbureau CLM ontwikkelde in opdracht van de provincie Noord-Brabant een kennismatrix die houvast kan bieden.

Natuurinclusieve landbouw is, zo omschrijft Economische Zaken, een ecologisch houdbare vorm van voedselproductie waarbij de boer gebruik maakt van wat de natuur op, om en onder het bedrijf te bieden heeft. Het doel: versterken van biodiversiteit op en rond het boerenland waarbij de natuur zo min mogelijk belast wordt. Roy Gommer, junior-adviseur bij CLM, is nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van een kennismatrix: “In eerste instantie moet je als boer nagaan welke kansen voor een natuur­inclusieve landbouw er op je bedrijf zijn. Wat vind je zelf belangrijk? Op basis van je eigen inzichten kun je met behulp van de kennismatrix een plan maken.” De matrix bevat ruim zeventig maatregelen die onderverdeeld zijn in vier thema’s: bodem, water, landschap en biodiversiteit. Dus van het inzaaien van akkerranden tot een op orde zijnde­ drainage. “Ik kan me voorstellen dat er voor elke boer die nadenkt over natuur­inclusieve landbouw een aantal relatief makkelijk in te passen maatregelen tussen staan. Een gemakkelijk te nemen maatregel is volgens mij het inzaaien van graskruiden. De kruiden kunnen helpen bij koegezondheid, versterken de penswerking en bovendien zijn de kruiden beter opgewassen tegen droogte. Tegelijkertijd help je wilde insecten, bijen en vlinders die op de bloeiende kruiden afkomen.”

Lees het interview met onderzoekers van het CLM over de kennismatrix voor natuurinclusieve landbouw in V-focus, augustus 2019.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?