Sorghum als derde gewas in de melkveehouderij

Het Nederlandse Louis Bolk Instituut en Vlaamse ILVO hebben de perspectieven van sorghumrassen en gewasrotatie met mais in beeld gebracht.

Sorghum is een gewas dat qua groeiwijze en teelt lijkt op mais. Sorghum als derde gewas op een melkveebedrijf kan de rotatie met mais verruimen en nadelen van continuteelt van mais, zoals de opbouw van bodemgebonden ziekten, resistentie bij onkruiden en bodemverdichting, mogelijk voorkomen. In een onderzoeksproject, gefinancierd door ZuivelNL, worden de perspectieven van sorghum in vergelijking met mais in beeld gebracht. In 2016 zijn onder andere rassen vergeleken en zijn er metingen gedaan aan een gewasrotatie met mais en sorghum.

Sorghum lijkt wat betreft de teelt op mais. In plaats van een kolf heeft sorghum een pluim met graan. Op de foto het ras Vegga (foto: Louis Bolk Instituut)

De resultaten van de proeven leest u in V-focus, juni 2017.

Delen via:
Meer over: Onderzoek en beleid

Reacties zijn gesloten.