Onderzoek en Beleid

Sorghum: derde gewas met potentie

SorghumSorghum kan ook onder moeilijke teeltomstandigheden behoorlijke opbrengsten realiseren. Dat blijkt uit onderzoek van Louis Bolk Instituut.
Sorghum is het vijfde graangewas ter wereld en lijkt qua groeiwijze veel op mais. Het gewas heeft echter een aantal voordelen ten opzichte van mais. Zo is de potentieel haalbare drogestofopbrengst tot 20 procent hoger dan van snijmais. Een opbrengst van meer dan 5 ton graan of 20 ton droge stof per hectare lijkt haalbaar. Bovendien kan het gewas beter tegen droogte dan mais, doordat het dieper en intensiever wortelt. Sorghum is een gewas met veel potentie voor een ruimer bouwplan op melkveebedrijven. Wel is nog nader onderzoek nodig naar onder meer de zaaidichtheid, de bemesting en het inzaaimoment.
In de nieuwste uitgave van V-focus beschrijven wetenschappers van het Louis Bolk Instituut de mogelijkheden van sorghum in hun artikel ‘Sorghum: derde gewas met potentie’. Foto: Louis Bolk Instituut.
Nog geen abonnement? Tijdelijk 35% korting op een jaarabonnement >>

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?