Column

Ammoniakbeleid veehouderij bevat ‘spookpost’

Het ammoniakbeleid heeft gefaald en de veehouderij is terug bij af, berichten diverse media momenteel. De maatregelen die boeren hebben genomen om de ammoniakuitstoot te drukken, hebben onvoldoende effect gehad op de luchtkwaliteit. Zij refereren daarmee (indirect) aan een onderzoek dat vandaag verschijnt in V-focus en waarvan begin deze week een voorpublicatie verscheen.

Als auteur van het betreffende stuk ben ik het niet eens met de conclusie dat de veehouderij terug bij af zou zijn, de maatregelen slecht heeft nageleefd, of opnieuw moet beginnen aan het ammoniakprobleem. De metingen wijzen juist in de richting dat het ammoniakoverschot dat de veehouderij veroorzaakt, een stuk kleiner is dan we altijd hebben aangenomen en berekend. We hebben de omvang van het ammoniakprobleem dus wat overdreven. In gebieden waar onze redactie heeft gekeken, lijkt er zo’n dertig procent stikstof te zijn bijgeplust op het conto van de veehouderij.

Spookpost ammoniak

Het lijkt erop dat er een ‘post ammoniak’ toegerekend wordt aan de veehouderij, die er in werkelijkheid waarschijnlijk niet is en ook nooit is geweest. Dat verklaart waarom je die ‘post ammoniak’ tien jaar geleden niet kon meten en nu nog steeds niet. Deze ‘spookpost’ zou ook verklaren waarom je veel minder ammoniak in de natuurgebieden meet, dan er volgens de stikstofberekeningen zou moeten zijn.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?