Column

Burgers in opstand

demonstratieProvinciehuis Den Bosch, 7 februari 2014.

Het is vroeg in de ochtend als ik me ‘aansluit’ bij de groep demonstranten tegen de intensieve veehouderij. Aan de oproepen van diverse actiegroepen om vooral naar Den Bosch te komen hebben zo’n honderd burgers gehoor gegeven. De politie had duidelijk op meer gerekend, of op meer geweld. Maar de groep overwegend oudere burgers ziet er best vredelievend uit, ondanks dat zij is gewapend met vlaggen en protestborden. Tot het moment dat je een gesprek met hen aanknoopt, dan blijken de woorden opeens vernietigend. Maar het kan toch niet zo zijn dat er totaal niets deugt van de varkenshouderij? Dat de sector zijn antibioticumgebruik al met tweederde heeft teruggebracht, de lucht inmiddels 70 procent schoner heeft gewassen, het overschot aan mest zelf wegwerkt en fors geïnvesteerd heeft in dierenwelzijn, de demonstranten zeggen daar niets van te willen weten. Voor hen geldt er maar één oplossing: minder beesten.

Uit de gesprekken die ik aanknoop met diverse demonstranten blijkt dat zij vooral zeer bezorgd zijn over hun gezondheid. Er is veel angst voor veeziekten, ziekten die kunnen overslaan op de mens. Nu mogen we niet vergeten dat de Q-koorts er in Brabant flink heeft ingehakt en dat nog dagelijks doet. Iedere keer is er opnieuw een gevaarlijke ziekte en wie garandeert dat mensen gevrijwaard blijven van bijvoorbeeld varkenspest? Hoe meer dieren bij elkaar, hoe groter de risico’s. Het zijn deze zorgen waarvoor aandacht wordt gevraagd.

De delegatie van de Vakbond Varkenshouders heeft zich strategisch opgesteld aan de andere kant van het plein. Niet om te praten met de burgers, maar om de deelnemers aan de statenvergadering ‘op te vangen’.

Twee sterke lobby’s staan letterlijk tegenover elkaar op het provincieplein. In geen van beide kampen heb ik ook maar een enkel positief woord opgevangen over ‘het andere kamp’. Dat verbaast me in een provincie waar boeren en burgers zo dicht op elkaar samenleven. Begint een goede relatie niet met het zien en benoemen van de positieve dingen van elkaar?

Het artikel ‘Burgers in opstand’ zal worden gepubliceerd in het aankomende nummer van V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?