Column

Zondag in het zuiden

Het is zondag in de tweede week van maart, de zon schijnt en het is ruim 20 graden! De Limburgse band Rowwan Heze schreef een liedje over de zondag in het zuiden:

’t waas zondag in ’t zuiden
niks an de hand en wat d’r gebeurd
’t keumt merge pas in de krant’

Maar tijden veranderen. Wat er gebeurt, komt morgen pas in de krant; maar het staat nu al direct op Twitter of Facebook. Sociale media gaan enorm snel en een foto zonder context kan volledig anders geïnterpreteerd worden. Een foto van het zeer goed bedoelde opwarmen van biggen in een bad met water wordt als dierenmishandeling afgeschilderd omdat de biggen aan de oren worden opgehangen met wasknijpers.

Er verandert dus meer in de wereld om ons heen. In dit geval gaat het over ethiek, waarbij wij het hebben over de ‘eigenwaarde van het dier’. Een term die ik tussen aanhalingstekens plaats aan­gezien de eigenwaarde van het dier niet voor iedereen even duidelijk is. De eigenwaarde van het dier is geen absolute waarde, maar een waarde die ontstaat op een emotioneel niveau. Een abstract begrip, welke wel voor velerlei uitleg vatbaar is. Maar als wij er even bij stilstaan, kunnen we allemaal wel verzinnen dat het gaat om de ‘vijf vrijheden van een dier’:

• Vrij van dorst, honger of onjuiste voeding;
• Vrij van pijn, verwonding en ziektes;
• Vrij van angst en stress;
• Vrij van fysiek en fysiologisch ongerief;
• Vrij om het natuurlijk gedrag te kunnen vertonen.

Dit zijn ook de vrijheden die in de Wet Dieren zijn opgenomen zodat de intrinsieke waarde van het dier worden onderkend. Ook de advisering die wij geven als adviseur van veehouders, dienen toetsbaar te zijn aan deze vijf vrijheden van een dier. Op die manier kunt ook u op zondag met een gerust hart genieten van de voorjaarszon.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?