NIEUWS


Verschil in omvang en stijl melkveebedrijf groeit

23 mei 2023 | Premium

De melkveehouderijsector staat aan de vooravond van grote veranderingen. Er komen roerige jaren aan met veel afvallers, voorspellen agrarische accountants. Daarbij schetsen ze twee hoofdroutes, waarbij de verschillen in bedrijfsomvang en bedrijfsstijl beduidend groter worden dan voorheen.


Staking bij FrieslandCampina

9 mei 2023

Medewerkers van de FrieslandCampina locatie in Steenderen hebben zaterdagavond 6 mei het werk 24 uur neergelegd. Dat meldt vakbond FNV. Op de locaties in Meppel en Borculo wordt ook gestaakt. De vakbonden eisen onder andere een beter loonbod van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Die liet vorige week een ultimatum met eisen voor een eerlijke cao verlopen.


Minder voerafzet voor ForFarmers in eerste kwartaal

9 mei 2023

Diervoederfabrikant ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van 2023 5,2 procent minder voer afgezet in vergelijking met dezelfde periode in 2022. De daling is vooral te wijten aan een lagere afzet in de varkenssector.


‘We hebben elkaar nodig’

5 mei 2023 | Premium

Hank Bartelink is directeur-bestuurder van LandschappenNL en zit aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.


Wereldwijd aandacht kalf bij koe

25 apr 2023

Vergezocht en zeer onpraktisch, wordt het houden van kalveren bij melkkoeien wel genoemd. Toch is er momenteel wereldwijd aandacht voor, zegt Nina von Keyserlingk, onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn aan de Universiteit van British Columbia in Canada.


‘Of je een optimist bent?’

24 apr 2023

Er zijn zoveel redenen om het niet te doen, zoveel redenen om je niet de verantwoordelijkheid en (maatschappelijke) lasten van een veehouderijbedrijf op de hals te halen. Dat geldt voor de veehouderij in het algemeen en wellicht nog meer voor de intensieve veehouderij. De sectoren zullen niet meer groeien, het wordt overleven in een krimpende sector met krimpend draagvlak.


Methaanemissie verlagen kan ook met vers gras

18 apr 2023

Al twee jaar op rij laat de beweidingsproef van Wageningen Livestock Research zien dat de methaanemissie op basis van vers gras mogelijk te hoog wordt ingeschat. Daarover schrijft Wageningen University & Research.


Geen afroming fosfaatrechten bij inbreng in bv

13 apr 2023

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 28 februari 2023 uitspraak gedaan in een beroepszaak die Flynth had aangespannen over de afroming van fosfaatrechten, bij overdracht van een onderneming aan een bv. Het beroep is gegrond verklaard. Wat de uitspraak betekent voor andere ondernemers, legt het adviseurkantoor uit.