Premium | Visie en Opinie

‘Krimpbeleid mist kansen’

Recent publiceerde ABN Amro dat de krimp van de veestapel als gevolg van de stoppersregelingen leidt tot 1,5 miljard euro schade per jaar en tot het verlies van meer dan 13.000 banen. Dat is volgens zelfstandig adviseur Twan Goossens echter niet het grootste probleem. Dat zijn de averechtse effecten van de regelingen.

Wat is volgens u het grootste probleem?

“Waar het misgaat, is dat deze aanpak het milieuprobleem niet oplost, maar juist dreigt te vergroten. De oplossing ligt niet per se in minder dieren, maar in minder verliezen. Minder verlies van stikstof naar de lucht. Minder verlies van mestwaarde.

“Ook stoppen met symbolische maatregelen heeft mijn steun. Als we echt het milieu willen ontzien, moeten we investeren in emissiereductie aan de bron en het sluiten van kringlopen.”

Bent u dan tegen een kleinere veestapel om de milieuproblemen op te lossen?

“Ik ben niet principieel tegen een kleinere veestapel. Als er minder dieren zijn en dat leidt tot minder milieudruk, is dat winst. Maar zo simpel ligt het niet. Door minder dieren te houden, daalt de productie van dierlijke mest. Die mest is geen afval maar een waardevolle bron van nutriënten, mits goed beheerd.

“Als die natuurlijke mest wegvalt, wordt het tekort opgevangen met kunstmest. En dat verplaatst de milieudruk juist van de stal naar de fabriek. Kunstmestproductie kost veel energie en leidt tot de emissie van veel broeikasgassen.

“Bovendien leidt het gebruik ervan tot uitspoeling van nitraat naar het grondwater. De kringloop raakt verder verstoord. Minder mest van dieren betekent dus niet automatisch minder belasting van het milieu. Integendeel.”

Waar ziet u de oplossingen?

“Wat nodig is, is slimmer mestmanagement. Technieken als biologisch rijpen en fermenteren van mest zijn bewezen effectief. Ze verlagen de ammoniakuitstoot drastisch én verbeteren de kwaliteit van de mest. Gerijpte mest is stabieler, makkelijker op te slaan en beter opneembaar voor planten. Daardoor is er minder kunstmest nodig en dát betekent milieuwinst.

“Dat is de kern van echte kringlooplandbouw. Boeren die deze methoden al toepassen, verlagen hun emissies zonder hun productie op te geven. Zij verdienen erkenning, geen gedwongen beëindiging. Een beleid dat alleen inzet op krimp laat kansen liggen en jaagt onnodig gezinnen en bedrijven het land uit.”

Je hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Het aantal premium artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?