Algemeen

De toekomst van arbeid en personeel

Op het vlak van arbeid in de agrarische sector lijkt het erop dat twee spanningsvelden samenkomen. De sector extensiveert namelijk in een tijd waarin arbeid langdurig schaars zal zijn.

Over het nodig hebben van meer handen in een tijd waarin arbeid schaars is, daarover gaat de Vab-studiebijeenkomst arbeid en personeel op 23 april.

De studiebijeenkomst geeft adviseurs bagage om met de klant mee te denken over een toekomst waarin ingehuurde arbeid van groter belang is. De bijeenkomst gaat in op de arbeidsmarkt, innovatieve arbeidsvormen, beschikbaarheid en randomstandigheden waaraan de agrarisch ondernemer en dus ook zijn of haar adviseur moeten denken als er extra arbeid nodig is.

Extensivering betekent vaak minder: minder kunstmest, minder krachtvoer, minder chemische gewasbescherming, minder dieren en minder antibiotica. Maar op één vlak betekent extensivering vaak meer: arbeid. Na decennialange intensivering in combinatie met verhoging van de arbeidsproductiviteit, zal extensivering het tij soms weer keren. Dat geldt voor de veehouderij, maar evengoed voor de akkerbouw en (glas)tuinbouw.

De studiedag zoomt onder meer in op andere en nieuwe arbeidsvormen. Keynotesprekers Tycho van Bavel en Herke Bakker van de agrarisch dienstverlener Abeos Agri behandelen de veranderingen die in rap tempo op de agrarische sector afkomen.

Leren van de glastuinbouw

Van de glastuinbouw valt veel te leren als het gaat om processen die veel personeel vragen. Jacqueline Kroon van Glastuinbouw Nederland vertelt over de veranderingen die in deze sector ook volop plaats vinden, maar ook wat dit inhoudt voor de werkgeverspositie van een agrarisch ondernemer.

Juridische aspecten

Thijs de Jong en Harjo Bakker van RWV Advocaten belichten de stand van zaken op het gebied van arbeid en werpen een blik op wat er op werkgevers afkomt als het gaat om seizoenswerk, internationale arbeidskrachten en huisvesting.

Risico’s indekken

Gerard Schepers (LTO Verzekeringen) en Melissa van de Kam (LTO Arbeidskracht) zetten de zaken omtrent arbeidsrisico’s en verzekeringen op een rij. Ze behandelen zorg- en verzuimverzekeringen en schade- of aansprakelijkheidsverzekeringen en de kosten ervan, maar ook welke verschillen werkgevers tegenkomen als zij internationaal personeel aantrekken. 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?