Algemeen

Melken voor Morgen Geitenhouderij in bijzondere stal

Tijdens de vierde editie van Melken voor Morgen Geitenhouderij krijgen de deelnemers de kans om een unieke en gloednieuwe geitenstal van dichtbij te bekijken. De studiedag vindt namelijk plaats bij Melkgeitenhouderij Papen-Olbach in Vragender (Gld.), waar de geiten sinds kort de beschikking hebben over Blije Geit, een stalsysteem waar ze op een soort trappenberg lopen.

Natuurlijk zal de familie Papen-Olbach vertellen waarom zij deze unieke stal hebben gebouwd, en wat er de voordelen van zijn voor ammoniakreductie en dierwelzijn. Daarnaast vertelt onderzoeker aan de WUR Ellen van Weeghel over het gedrag en de behoeften van de geit en de eisen die zij stelt aan haar gehouden omgeving. Universitair docent aan de Faculteit Diergeneeskunde Gerrit Koop bekijkt de klauwgezondheid van de geiten die in de Blije Geit stal lopen, en zal zijn bevindingen tijdens de studiedag delen. Nick Waltmans, die in 2013 Full Power Support oprichtte, houdt een presentatie over hoe een geitenhouder energieneutraal kan worden en hoe dat er financieel uitziet.

Tijdens de dag vinden er in groepen rondleidingen plaats. Daarbij wordt de Blije Geit stal van dichtbij bekeken, volgt er uitleg over het composteren van geitenmest en is er aandacht voor voertechniek.

Melken voor Morgen Geitenhouderij vindt plaats op 5 oktober 2023. Aanmelden kan via www.melkenvoormorgen.nl/geitenhouderij.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?