Column

‘De twijfels ten spijt’

Jaap Hanekamp stelt dat Aerius onmiddellijk van tafel moet als rekenmodel waarop beleid gebaseerd wordt. Het is weliswaar een geavanceerde tool om mee te modelleren, maar hij functioneert niet beter dan een eenvoudig rekenmodel, zelfs slechter, getuige de publicatie van Hanekamp en consorten.

Jaco van der Gaast neemt ons in zijn artikel een stukje mee terug in de tijd, naar toen de rekenmachine geïntroduceerd werd. Sindsdien konden modellen worden gebruikt om natuurlijke processen in beeld te brengen. Toen wist men maar al te goed dat een model de werkelijkheid niet kan simuleren en werd gewaarschuwd die fout niet te maken. In een artikel van een ander vakblad stelde Hanekamp dat je zoiets als stikstofdepositie überhaupt niet kunt modelleren. Hanekamp onderbouwt de onkunde van een model als Aerius met eigen analyses, maar zeg nou zelf, modelleren waar 100.000 knikkers terechtkomen als je ze uit een vliegtuig laat vallen, is waarschijnlijk minder ingewikkeld dan modelleren waar stikstofhoudende moleculen terechtkomen nadat ze in een complex biologisch proces ontstaan zijn. Voorzichtig zou je nu kunnen stellen dat de fout, waar men al op wees toen rekenmachines voor het eerst snel formules konden oplossen waar het menselijke brein uren voor nodig heeft, massaal is gemaakt.

We zien de nadelen en risico’s en laten ons vervolgens verrassen door de sneltreinvaart van de digitalisering en gaan er in mee zonder te twijfelen. Het doet me denken aan een Youtube-video uit 1998 waarin voorbijgangers desgevraagd uitleggen waarom zij geen mobiele telefoon nodig hebben of willen. Ze hoeven niet altijd bereikbaar te zijn en hebben thuis al een telefoon. Er was geen tien jaar nodig voordat iedereen aan de mobiele telefoon was, alle twijfels en meningen over de onzin ervan en schending van rust en privacy ten spijt.

Die twijfels over emissiemodellen komen nu pas, tientallen jaren later. Misschien knijpt niet de sterke drang tot uitbreiding van veehouders de strot van de sector daadwerkelijk dicht op dit moment, maar de onkunde van een rekenmodel dat aan de zijde van overheid en onderzoek heilig is verklaard.

Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen V-Focus...
Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?