Mens en mening

Is er toekomst voor rundvlees?

Als het gaat om de CO2-voetafdruk van voedsel, staat rundvlees veelal eenzaam aan de top in overzichtjes. Dat geldt ook als het gaat om het waterverbruik per eenheid humaan voedsel. Eten we over honderd jaar nog rundvlees?

In de laatste halve eeuw groeide de globale rundvleesvleesproductie met meer dan anderhalf procent per jaar. Tot de jaren zestig was rundvlees het meest gegeten vlees, maar het is ingehaald door varkensvlees en kip. Per capita wordt wereldwijd 8,8 kg rundvlees, 15,8 kg varkensvlees en 16,7 kg kip geconsumeerd.

In de VS wordt rundvee vooral in feed lots afgemest. In Frankrijk en Ierland wordt vleesvee in de winter opgestald en in de zomer geweid. Brazilië heeft de grootste rundveestapel ter wereld. Traditioneel grazen de runderen er hun leven lang. Qua directe broeikasgas­emissies, is dit het minst efficiënte systeem. De vertering van gras gaat samen met verhoogde enterische emissies van methaan. Een probleem van het graassysteem is dat de kleur van vlees en vet donkerder is. Een consument zal op het oog rundvlees van graangevoerd vee verkiezen.

Benieuwd welk vleesproductiesysteem, conventioneel of op gras gebaseerd, de toekomst heeft? Je leest het in de nieuwste uitgave van vakblad V-focus.

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Mens en mening
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?