Amerikaans vaccin effectief tegen varkenspest

Onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie ontwikkelden een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest. Ze testten dit op Europese en Chinese varkensrassen en de resultaten zijn positief, aldus het ministerie.

Bij een derde van de varkensstapel was er twee weken na het vaccineren beginnende immuniteit zichtbaar. Na vier weken was de hele populatie beschermd. Volgens de onderzoekers kunnen met het vaccin uitbraken ingeperkt worden waardoor de varkensvleesvoorziening niet in gevaar komt.

Hans Nauwynk, viroloog aan Universiteit Gent, geeft aan dat er een nadeel zit aan het vaccin. “Gevaccineerde dieren zijn niet te onderscheiden van geïnfecteerde dieren. Dus een land dat vaccineert verliest sowieso zijn negatieve status. Dit geeft problemen met de export.”

Er zijn op dit moment vijf Amerikaanse vaccins ontwikkeld en gepatenteerd. Het is nog niet bekend of en wanneer het vaccin op de markt komt, omdat eerst alle stappen van veiligheid doorlopen moeten worden.

Tekst: Klariena Flikweert

Delen via:
Meer over: Onderzoek en beleid

Reacties zijn gesloten.