Onderzoek en Beleid

Aandeel biologische landbouw blijft wereldwijd groeien

Het aandeel biologische landbouwgrond blijft stijgen. In 2019 kwam er 1,1 miljoen hectare bij ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de verkoop van biologische producten blijft toenemen. Het internationale onderzoeksinstituut FIBL presenteert deze data in samenwerking met IFOAM – Organics International, de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector.

Eind 2019 was 72,3 miljoen hectare van de totale mondiale landbouwgrond biologisch. Australië heeft het grootste aandeel, namelijk 35,7 miljoen hectare. Hierna volgen Argentinië en Spanje, met respectievelijk 3,7 miljoen en 2,4 miljoen hectare. Ter vergelijking; het Nederlandse totale landbouwareaal is is 2.238.300 hectare groot.

Australië heeft dan wel het grootste biologische areaal. Dit is echter maar circa 0,7 procent van het totale landbouwareaal in Australië. Om het in perspectief te zetten, biologische landbouw beslaat in Oostenrijk 26,1 procent.

In alle continenten behalve Azië en Oceanië groeide de biologische landbouw in omvang. In Azië komt deze daling vooral doordat China weer meer reguliere landbouwgrond in gebruik heeft.

Markt

Ook de markt voor biologische producten stijgt. In 2019 was deze goed voor 106 biljoen euro. De Verenigde Staten en Duitsland hebben het grootste aandeel in deze markt. Consumenten in Denemarken en Zwitserland geven, vergeleken met alle andere landen, het meeste geld uit aan biologische producten. In Denemarken is het marktaandeel van biologisch voedsel 12 procent.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?