Column

PRRS-vrij worden? Ja, het kan!

Begin september had ik de mogelijkheid om in Amerika (Iowa) een tweeweekse cursus te volgen over de aanpak van PRRS-infecties op varkensbedrijven. Samen met achttien andere deelnemers afkomstig uit diverse delen van de  wereld (China, Vietnam, Maleisië, Amerika, Canada en Frankrijk) kennis delen en discussiëren over de effectieve aanpak van PRRS-infecties op varkensbedrijven.

Door Rick Janssen

In Amerika wordt de directe schade van PRRS geschat op 640 miljoen dollar per jaar! In Nederland wordt bij een acute uitbraak de schade geschat op 126 euro per zeug. In Amerika op ongeveer 200 euro per zeug. Hiernaast wordt de schade per geïnfecteerd vleesvarken bij ons geschat op 4,16 euro en is dit in Amerika ongeveer 10 euro. De schade is dus overal enorm groot!

Ook zijn de verschillen in aanpak van PRRS op varkensbedrijven enorm. In delen van de wereld (onder andere in Nederland) wordt vooral gestreefd naar stabilisatie van het zeugenbedrijf, onder andere door vaccinatie van zeugen en gelten. Het veldvirus blijft daarbij vaak voor jaren op het bedrijf persistent aanwezig en de vleesvarkens groeien suboptimaal door de PRRS-infectie (en co-infecties).

In Amerika en Canada wordt er meer en meer naar gestreefd om bedrijven compleet vrij te maken van het PRRS-virus. Waarbij vooral de verdiensten liggen in continuïteit van de productie van de biggen op het zeugenbedrijf en de beter presterende vleesvarkens. Daarom verandert de vleesvarkenshouderij ook naar systemen waarbij negatieve gespeende biggen ook negatief kunnen blijven.

Ik ben ervan overtuigd dat het ook in Nederland mogelijk is om bedrijven compleet vrij te maken van PRRS (ook in de varkensdichte gebieden). Echter, dit vraagt een goed plan én de bereidheid om dit plan consequent door te voeren. Inmiddels hebben we ook al enige ervaring in de praktijk in Nederland opgedaan en met een aantal pragmatische maatregelen bedrijven compleet PRRS-vrij kunnen maken en deze ook PRRS vrij kunnen houden.

Dus, Nederland zonder PRRS?  Yes We Can!

Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?