Column

Gaat het Noord-Brabant werkelijk om stikstof en natuur?

Voor meerdere natuurgebieden heeft de provincie Noord-Brabant binnen de PAS (Programma Aanpak Stikstof) de grenswaarde voor stikstof verlaagd. Het gaat om gebieden met actieve en herstellende hoogvenen en zeer zwak gebufferde vennen.

Wie wil verbouwen of uitbreiden moet er tegenwoordig voor zorgen dat de stikstoftoename de grenswaarde van 0,05 mol niet overschrijdt. Weinigen weten wat dit precies betekent, maar de praktijk wijst uit dat in de brede omtrek van die natuurgebieden ‘niets meer kan’ omdat de natuur anders zou bezwijken onder de stikstof.

Vanochtend heb ik een wandeling gemaakt door één van die ‘0,05 mol natuurgebieden’, Kampina en Oisterwijkse Vennen. Op zoek naar onder meer de kwetsbare ‘zeer zwak gebufferde vennen’. Met de navigatie op mijn smartphone was de locatie zo gevonden, zie foto.

Een deel van de beschermde ven is ingericht als openluchtzwembad.

Er waren geen badgasten aanwezig – het regende vanochtend. Daarmee mag de PAS-organisatie zich gelukkig prijzen. Want stel je voor dat er wél badgasten waren, en een gastje per ongeluk in het water zou piesen, dan was de ramp niet te overzien geweest. De stikstoflimiet van 0,05 mol zou met één plas met een factor tien zijn overschreden. Beschermde natuur en een zwemfunctie gaan nu eenmaal niet samen. Waarschuwingsborden met: ‘Pas op! U nadert een Natura 2000 gebied. Verboden in het water te plassen’ zouden op hun plaats zijn geweest. De borden stonden er niet.

Als je ziet dat kwetsbare Natura 2000 vennen in gebruik worden gegeven als zwemwater, dan vraag je je af wat de waarde nog is van de PAS. Gaat het de provincie Noord-Brabant werkelijk om de stikstof en de natuur? Of heeft de provincie een motief gezocht voor het verminderen van het aantal veehouderijen?

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?