Algemeen

Coach helpt veehouder weer in zijn sterkte

Het aantal veehouders met burn-outklachten is in de afgelopen jaren toegenomen. Als adviseur los je die klachten niet zomaar op. Een professionele coach kan wel de juiste hulp bieden. Rob Huinink uit Lichtenvoorde is zo’n coach. “Een coach kan veel betekenen, maar de boer zal zelf de eerste stap moeten zetten.”

Bij agrariërs leidt het werk steeds vaker tot burn-out, vertelt Huinink. “Tot 2014 viel het wel mee met het aantal boeren met een burn-out. Daarna nam dat duidelijk toe. Dat is vooral te wijten aan de afschaffing van het melkquotum en de daling van de melkprijs. Ook vergt het moderne boeren steeds meer managementvaardigheden, zoals omgaan met cijfers over uiteenlopende onderwerpen en onderhandelen met afnemers. Verder moeten boeren­ hun werkwijze meer verantwoorden tegenover de kritische maatschappij.”
Praten

Over de moeilijkheden die boeren tegenkomen en de stress die dat hen oplevert, praten ze weinig. “De ‘eenzaamheid’ van het vak is daar ook debet aan: veel boeren werken alleen op hun bedrijf en de koeien zeggen niets terug. Ook tegen hun partner zeggen ze alleen het hoognodige.”
Schaamte speelt eveneens een rol bij het niet praten over problemen: ‘Mijn vader, opa, overopa konden dit bedrijf goed runnen, maar mij lukt het niet’.
Nieuwe energie

Huinink probeert als coach de veehouder weer in zijn ‘sterkte’ te krijgen. Als voorbeeld noemt hij een veehouder die wilde stoppen met zijn bedrijf, omdat hij het werk niet meer leuk vond. Dat was een moeilijke stap voor hem, mede doordat familieleden toen tegen hem zeiden: ‘dan had ik het bedrijf wel willen overnemen’. Via gesprekken met Huinink ontstond er nieuwe energie bij de veehouder. “Hij ontdekte zijn eigen kracht weer. Hij kon weer verder kijken, brainstormen over de toekomst. Hij kon ook verder kijken dan de landbouw, naar nieuw werk buiten de sector, waar zijn hart lag.”
Meer openheid

Hoewel boeren het over het algemeen nog steeds lastig vinden om hun gevoelens te uiten en hulp te zoeken vanwege psychische problemen, merkt Huinink toch dat er meer openheid is gekomen van boeren én adviseurs. Daar draagt ook de stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) aan bij, zegt Huinink. “ZOB-vrijwilligers kunnen boeren over een drempel helpen, zodat ze professionele hulp gaan vragen.”

Het hele artikel staat in vakblad V-focus van februari 2017.

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?