Algemeen | Column

Ik wacht op uitnodiging sectorvoormannen #fosfaatrechten

Ik wacht op een uitnodiging van de voormannen van de grootste zuivelonderneming en de twee organisaties van melkveehouders. Ik houd mijn brievenbus al maanden in de gaten, want die uitnodigingen kunnen ieder moment binnen komen. Mijn camera en notitieblok liggen voor het grijpen zodat ik snel kan afreizen naar respectievelijk Biddinghuizen (Flevoland), Langerak (Zuid-Holland) en Rinsumageest (Friesland). Om uit de eerste hand verslag te kunnen doen van een belangrijke gebeurtenis.
Waar dit over gaat? Over het stellen van een voorbeeld voor de sector. Ik heb de ontwikkelingen rondom het fosfaatrechtendrama gevolgd en geconstateerd dat er sinds een week weer sprake is van daadkracht bij de sectororganisaties. Toen staatssecretaris Van Dam aankondigde de fosfaatrechten te zullen opschorten, waren boerenbestuurders ‘boos’, ‘verbijsterd’, ‘pisnijdig’. De achterban volgde massaal het voorbeeld, met als gevolg boze, verbijsterde en pisnijdige boeren in zowat alle regionale en landelijke media. Goed voorbeeld doet volgen.
Ook de laarzenactie blijkt een groot succes. De actievoerders hingen hun laarzen zowel letterlijk als figuurlijk aan de wilgen, om het grote publiek duidelijk te maken hoe ‘belaarzerd’ zij zich voelen. Boeren uit alle windstreken volgden hun voorbeeld en gooiden massaal de laarzen uit op social media, in kranten en op TV.

Goed voorbeeld doet volgen

De melkveesector is zich ervan bewust dat er nú moet worden ingegrepen in de omvang van de veestapel, wil men de derogatie redden. Meest urgent is dat 130.000 koeien zo gauw mogelijk het land worden uitgezet. Dit is de aanwas van de veestapel, sinds de ingestelde groeistop op 2 juli 2015. Ik ben ervan overtuigd dat de drie sectorvoormannen hun laarzen gauw weer aan zullen trekken, om dit keer gezamenlijk het goede voorbeeld te geven en onder het toeziend oog van draaiende camera’s en veel journalisten de veewagen laten voorrijden en een aantal koeien opladen voor transport. Goed voorbeeld doet immers volgen. Ik verwacht de uitnodigingen om hiervan getuige te zijn spoedig in mijn brievenbus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?