Algemeen

Monovergisting: nieuwe kansen, nog niet rendabel

monovergistersMonovergisting op bedrijfsniveau (met microvergisters) is nog steeds lastig rond te rekenen; de haalbaarheid is afhankelijk van de individuele bedrijfssituatie. De verdubbeling van het SDE+ budget zorgt er wel voor dat meer bedrijven subsidie kunnen ontvangen, maar door de vrijwel onveranderde tarieven zal het rekensommetje van de individuele veehouder niet anders worden.
Volgens energiebedrijf Essent kan uiteindelijk 10 procent van de gasbehoefte in Nederland door boeren aangeleverd worden. Maar de rentabiliteit van mestvergisting op bedrijfsniveau is nog een probleem. Wel biedt de mogelijkheid om biogas meteen op te werken tot aardgaskwaliteit en direct vanaf de boerderij in te voeren in het gasnet, nieuwe kansen.

Op andere manier stimuleren

Mestvergisting kan voor een groter aantal melkveehouders interessant worden als de overheid die op een andere manier gaat stimuleren, zoals dat in België gebeurt (extra inkomsten door Groene stroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten) of wanneer een er een bonus komt voor het afvangen van methaan, zegt Giske Warringa, werkzaam bij DLV Advies en projectleider van het praktijknetwerk ‘Microvergisters in de praktijk’.
Ondanks de lange weg die mestvergisting nu al gaat, verwacht Warringa dat de kleinschalige mestvergisting waar het netwerk mee bezig is, toch wel een keer een boost zal krijgen vanuit de overheid, omdat het past binnen het duurzaamheidsplaatje.
Lees het hele artikel in de V-focus van februari.
Foto: M. Nieuwenhuis, Nieuw & Co

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?