Column

Wat als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen

Boeren klagen veel over de mestregels. Maar hebben hun mestprobleem na 30 jaar nog altijd niet opgelost. Hoe dat kan? Deze blog is speciaal voor u lieve burgers, voor als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen.

Alle planten hebben mest nodig, de ene soort een beetje meer dan de andere. Dat maakt het bemesten van een moestuin meteen lastig, want hoeveel mest moet er bij de prei en bij de aardappeltjes? Nu verspreiden we de kruiwagen vol mest maar een beetje op gevoel en zien wel wat er van komt. Gelukkig zijn we deze onzekerheid kwijt met de mestwet. Die schrijft tot op de komma precies voor hoeveel mest er bij iedere plantensoort moet, en dan ook nog per grondsoort. Gemakkelijker kan haast niet. Wel moet in de boekhouding, ook op de komma precies, worden bijgehouden hoeveel mest er is gebruikt. Maar dat moet geen probleem zijn toch? Kwestie van de mest gewoon even tot op de komma precies afwegen.

Bemesten extreem ingewikkeld

Zo eenvoudig is dat dus niet. Mest is namelijk niet gewoon mest. In de mestwet wordt de mest opgesplitst in allerlei losse voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfaat, ammonium enzovoorts. En voor iedere losse voedingsstof hebben we aparte wetgeving, met een aparte administratie. We verspreiden dus geen kruiwagen vol mest over onze moestuin, maar een kruiwagen vol stikstof, fosfaat, ammonium enzovoorts. Dat geeft wel een bult extra administratie, maar op zich valt daar wel mee te leven.

Maar dan besluit de wetgever dat er 20% minder fosfaat gebruikt mag worden. Ai, wat nu? Hoe krijgt u die fosfaten uit uw kruiwagen vol mest? Dat is nog niet zo simpel. In een speciale fabriek kunnen die fosfaten wel uit de mest worden gefilterd, maar dat wordt wel een heel duur grapje.

Het jaar erop komt er een extra regel voor de stikstof. Die mag alleen nog met een speciale machine worden toegediend. Oeps…. nou maar hopen dat er niet ook zo’n regel komt voor fosfaat, die weer een andere machine verplicht stelt.

Weer een jaar later volgt een nieuwe wet voor stofje nummer 3, die alleen geldt voor de aardappelen en bietjes. Uhhh….. zeg overheid, we hebben maar één kruiwagen vol mest hoor, met maar één vaste samenstelling. Hoe had u dit allemaal gedacht? Doch de regelgever is onverbiddelijk, de controles zijn streng en boetes hoog.

Liever kunstmest

Daar staan we dan met onze kruiwagen vol mest. De ‘losse eisen’ voor stikstof, fosfaat en andere voedingsstoffen matchen niet meer met de natuurlijke samenstelling van mest. Dan blijft maar een oplossing over, overstappen op kunstmest. Die kan tenminste in elke gewenste samenstelling worden geleverd. Bovendien is de administratie een stuk eenvoudiger.

Wel jammer die kunstmest, want hierdoor blijft de échte natuurlijke mest steeds vaker liggen. Doch, het is in de jaren zo ingewikkeld geworden om met natuurlijke mest te bemesten, dat veel plantentelers zich er liever niet meer aan wagen. Tenzij de aanbieder van die natuurlijke mest heel veel geld betaalt. Dan willen ze er nog over nadenken.

O ja lieve burgers van Nederland, laat niet uw hond uit op boerenpercelen. U denkt misschien, wat maakt zo’n hoopje mest nou uit op zo’n grote lap grond. Nou, volgens de mestwet heel, heel erg veel. De kilo’s moeten tot op de komma kloppen. Eén kilo eroverheen en er is sprake van een mestoverschot.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?