Algemeen | Mens en mening

Onderzoeksteam ammoniakbeleid verrast door grote steun landbouw

VF03_omslagartikel_nwIn januari maakten onderzoeker Jaap Hanekamp en wetenschapsjournalist Marcel Crok bekend de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid te zullen toetsen. Voor een zo onafhankelijk mogelijke toetsing willen zij niet gebonden zijn aan een financier, maar kozen ervoor fondsen te werven via crowdfunding. Inmiddels zeiden 85 donateurs (organisaties, bedrijven, individuele personen) samen 30.000 euro toe, waarvan het meeste geld al daadwerkelijk is binnengekomen. Voor het totale onderzoek is 40.000 euro nodig.

Behoefte aan transparantie

Crok en Hanekamp zijn vorige maand aan hun onderzoek begonnen, eerder dan zij hadden verwacht. Toen was het ‘startbedrag’ van 10.000 euro binnen. Hanekamp deed twintig jaar geleden ook al onderzoek naar het ammoniakbeleid, toen als onderzoeker bij de voormalige stichting HAN (Heidelberg Appeal Netherlands). Hanekamp: “Het ammoniakvraagstuk blijft de gemoederen bezighouden in de politiek en de sector. Er lijkt in twintig jaar tijd nauwelijks iets veranderd te zijn. Ons inziens tijd om het vraagstuk te ordenen en daarmee inzicht te geven in hoe de vork in de steel zit. Het succes van de crowdfunding zegt ons inziens genoeg wat betreft de behoefte aan transparantie.”

Wilt u dit onderzoek ook steunen?

Bedrijven, organisaties en individuele personen die hun steun voor dit onderzoek kenbaar willen maken, kunnen dit doen met een vrijwillige donatie vanaf 10 euro. Dit kan anoniem, maar ook is het mogelijk genoemd te worden in het onderzoeksrapport.

Meer informatie over dit onderzoek vindt u op www.v-focus.nl/ammoniak2015/

 

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?