Algemeen | Onderzoek en Beleid

Themamiddag 26 september: Nieuwe inzichten in ammoniak

VF03_omslagartikel_nwHet ammoniakbeleid komt de laatste tijd veel in het nieuws. Enerzijds is er discussie over de juistheid van het beleid: er zitten grote verschillen tussen de berekeningen (waarop het beleid is gebaseerd) en de werkelijke metingen in het veld. Anderzijds is er de zogenaamde PAS, die het natuurbeleid weer vlot moet trekken, maar juridische twijfels geeft.

Meerdere (studie)groepen van veehouders hebben samen met V-focus besloten een te organiseren over de voortschrijdende inzichten in het ammoniakbeleid. Deze ammoniakmiddag wordt gehouden op:

Datum: vrijdagmiddag 26 september

Tijd: 13.30 uur – 16.30 uur. Zaal open en koffie/thee vanaf 13 uur.

Locatie: Nijkerk, locatie: De Opstandingskerk, Hoefslag 132.

Aanmelden: Iedereen is van harte welkom. Graag wel vooraf aanmelden i.v.m. de reserveringen bij: grotgers@agrimedia.nl

Moderator:

Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, zal als gespreksleider de discussies in goede banen leiden.

Inleidingen:

Kok van Herk, wetenschappelijk onderzoeker ecologie bij Lichenologisch Onderzoeksbureau Nederland (LON). Van Herk heeft jarenlang op een wetenschappelijke basis gemeten aan korstmossen, onder andere in opdracht van provincies. Op basis van ecologisch onderzoek is de impact van ammoniak op het milieu en het effect van de maatregelen die de landbouw neemt, vastgesteld.

Lambert Polinder, omgevingsjurist bij Agrifirm-Exlan. De juridische kant van het ammoniakbeleid binnen de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Polinder geeft een realistische kijk vanuit de dagelijkse praktijk, met zijn verwachtingen en juridische onzekerheden.

Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau Boerenverstand, zal ingaan op de verspreiding van ammoniak: ‘Van vervliegen naar benutten’, het lopende praktijkonderzoek en een overzicht van de onderzoeksvragen waarop nog geen antwoord is.

Geesje Rotgers, V-focus: Een overzicht van vier jaar research naar de mysteries achter het ammoniakbeleid; een samenvatting van de gevonden verschillen tussen de werkelijke metingen en de berekeningen waarop het beleid is gebaseerd. Heeft het ammoniakbeleid gewerkt?

Bekijk de uitnodiging voor de ammoniakmiddag

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?