Algemeen

Coppens gaat insecten verwerken in veevoer

Coppens Diervoeding in Helmond wil insectenproducten gaan verwerken in veevoer voor pluimvee en varkens. Hiertoe heeft het bedrijf op 9 mei in het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch een overeenkomst ondertekend met insectenproducent Protix Biosystems in Dongen. Coppens is het eerste Nederlandse veevoerbedrijf dat insecten gaat gebruiken.

Protix heeft een systeem ontwikkeld waarmee in 4 à 5 weken grote aantallen van de Black Soldier-vlieg gekweekt kunnen worden en daarmee ook de larven van deze vlieg. De larven kunnen in veevoer worden verwerkt, maar ook in voer voor gezelschapsdieren en vissen (aquacultuur). Door de efficiënte productie van de vliegenlarven hoeft de prijs van het voer waarin de insecten worden verwerkt niet omhoog, aldus Coppens.

Er is nog wel een probleem: momenteel mag eiwit uit landbouwhuisdieren niet in veevoer worden verwerkt. Insecten worden volgens Protix ook tot de landbouwhuisdieren gerekend en ook hun eiwit mag dus niet gebruikt worden. Protix en Coppens hopen dat toepassing van insecteneiwit zo snel mogelijk wordt toegestaan in veevoer, gesprekken daarover lopen.

Protix scheidt het eiwit van het vet uit de insecten. Beide grondstoffen kunnen apart worden toegepast. Coppens en Protix hebben al diverse testen gedaan met eiwit en vet uit insecten in veevoer. Coppens wil de producten nu industrieel gaan toepassen.

Volgens beide partijen kan insecteneiwit eiwit uit soja en vis vervangen. Dit zou duurzamer veevoer opleveren en mogelijk ook een duurzamer, onderscheidend eindproduct. “Dat willen we graag, maar kunnen we niet alleen”, vertelde Hendrik de Vor, algemeen directeur van Coppen Diervoeding.

In de overeenkomst die Coppens en Protix hebben gesloten staat dat Coppens in 2015 enkele honderden tonnen vet en eiwit uit insecten zal afnemen van Protix. Coppens hoopt dat andere bedrijven ook snel met het gebruik van insectenproducten gaan beginnen.

coppens 003
De ondertekening van de overeenkomst tussen Coppens Diervoeding en Protix Biosystems.

 

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?