Mens en mening

NVWA laat dossiers slingeren

administratie papierwinkel papieren boekhoudingVeehouders die via de Wet Openbaarheid Bestuur stukken opvragen uit hun bedrijfsdossier bij de NVWA, hebben kans op een ‘aardig extraatje’. Vorige week kreeg een rundveehouder een deel van het vertrouwelijke onderzoeksrapport over de blusdekens opgestuurd bij zijn stukken. En een varkenshouder vond vorig jaar in zijn bedrijfsdossier stukken over de omstreden vader van koningin Máxima: Jorge Zorreguieta.

Afgelopen zaterdag besteedde het consumentenprogramma Kassa nog aandacht aan de blusdeken-kwestie. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bleek dat de meeste blusdekens niet blussen. De NVWA wilde echter geen namen van fabrikanten en dekens prijsgeven. Een deel van die vertrouwelijke informatie is nu bij een rundveehouder terecht gekomen. Toen de veehouder via de WOB zijn dossier opvroeg, kreeg hij het stuk over de blusdekens erbij. Dekenleverancier Edco reageert verrast en laat desgevraagd weten niet blij te zijn dat zijn gegevens in verkeerde handen zijn gekomen. Het bedrijf beraadt zich op de kwestie.

Koninklijk stuk als toegift

Vorig jaar gebeurde hetzelfde bij een varkenshouder. Via de WOB had hij inzage in zijn NVWA-dossier geëist en die ook deels gekregen. Tot zijn verrassing bleken in zijn bedrijfsdossier enkele stukken te zitten over de vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, over diens relatie met het Koninklijk Huis.

Stukken in verkeerde dossiers

Het is onbekend in welke mate de overheidsdienst stukken in verkeerde dossiers stopt. In het afgelopen half jaar volgde V-focus twee WOB-trajecten van veehouders en in beide gevallen bleken er ‘verdwaalde stukken’ in het bedrijfsdossier te zitten.
De NVWA betreurt de gang van zaken, maar waar gehakt wordt vallen spaanders. “Op ieder moment hebben we wel zo’n honderd WOB-verzoeken in behandeling. Dan gaat er wel eens iets fout. Wanneer de WOB-verzoeker niet de stukken krijgt waarom hij vroeg, moet hij gewoon nog even aan de bel trekken”, aldus de NVWA-woordvoerder.

(Foto: Twan Wiermans)

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?