Algemeen

Arbeidsmarkt agrofood blijft goed

De agrarische sector groeit in 2013, dat zegt het ING. Deze sector blijkt nauwelijks afhankelijk van de econo­mische conjunc­tuur. Akkerbouwers profiteren van de hoge prijzen en door een relatief hoge leeftijd van werknemers in de veehouderij neemt het aantal vacatures alleen maar toe in de komende jaren. Hoe zien de werving- en selectiebureaus in de agrofoodsector hun markt?
“Vorig jaar draaiden we een zeer goed jaar”, vertelt een trotse Chris Salentijn, recruiter bij het internationaal opererende werving- en selectiebureau YER. “Mensen blijven eten en daarom is er een constante stroom aan vacatures in zowel de foodsector als de agrarische en veterinaire industrie. YER heeft doorlopend vacatures voor professionals op hbo-en wo-niveau in de agrofood- en veterinaire sector.”
De sector landbouw, bosbouw en visserij daalde van 2001 tot 2010 met 0,7 procent (8000 banen minder), dat blijkt uit cijfers van het UWV. In 2011 en 2012 bleef het aantal banen gelijk. In 2013 verwacht het UWV een daling van 1000 banen. Het aantal vacatures in de sector wordt in 2013 geraamd op 18.000. In de periode 2014 tot 2017 worden gemiddeld 24.000 vacatures per jaar verwacht.
Olaf de Boer, recruiter bij Agrojobs, merkt de laatste tijd dat het met name voor starters met hbo-landbouw achtergrond lastiger is om aan een baan te komen. “Bedrijven in de agribusiness investeren minder graag in startende medewerkers.” Wetende dat starters een tijd nodig hebben voordat ze werkelijk productief zijn binnen een organisatie, kiezen opdrachtgevers liever voor een kandidaat met drie à vier jaar werkervaring. Recruiter Ajaan Hijmans van CeresRecruitment ziet juist goede mogelijkheden voor mensen met een hbo-diploma agrofood op zak. “We blijven minden voeden en met de enorme groei van de wereldbevolking zal de vraag naar dergelijke kandidaten blijven.” Hijmans zegt dat voldoende talenkennis essentieel is om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Salentijn weet dat de vraag naar specialisten met enkele jaren ervaring goed blijft. “Maar door een schaarste binnen die groep krijgen starters toch regelmatig een kans.”
Recruiter De Boer merkt op dat de internationale agrarische arbeidsmarkt momenteel behoorlijk aantrekt. “Ik zie steeds vaker dat mensen hun privéleven niet willen opofferen voor een internationale professionele carrière.” Ook het fenomeen targets en geplande omzetten wordt nog strakker nageleefd dan voorheen. “Mensen worden strenger afge­rekend op commerciële resultaten, vooral bij bedrijven die stallen, stalinrichtingen en mechanisatie verkopen”, aldus De Boer.
Het volledige verhaal is te lezen in vakblad V-focus van juni 2013

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?