Algemeen

Stof in relatie met broeikasgas

Het is moeilijk te zeggen wat de invloed is van ammoniak op de diergezondheid. Dat zegt Annelies Michiels, dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde in Gent. Zij onderzocht de gevolgen van stof op de gezondheid van varkens.
“Ammoniak, maar ook CO2 zijn sterk gerelateerd aan de stofconcentratie in de stal”, zegt Michiels. Dat wordt bevestigd door hoogleraar Jörg Hartung, verbonden aan de Universiteit voor Diergeneeskunde in het Duitse Hannover. Hartung legde stof onder de elektronenmicroscoop en zag dat er aan één stofdeeltje wel 7 of 8 bacteriën kleefden. Ook ammoniak bindt zich gemakkelijk aan stof. Er zit meer ammoniak in het stof dan in de lucht. “En dat wordt allemaal ingeademd. Wij zien in Duitsland een toename van de ademhalingsproblemen bij werknemers in de veehouderij. Van alle humane gevallen met ernstige longklachten komt zo’n 20 procent uit de veehouderij.”
Hartung maakt zich niet alleen zorgen over de luchtkwaliteit in de stal, maar ook over de emissies naar de buitenlucht (zie tabel 2). Binnen zijn universiteit wordt onderzoek gedaan naar de verspreiding van emissie in de stal. Zo werd bijvoorbeeld gekeken tot hoever in de omgeving van een pluimveestal stafylokokken teruggevonden konden worden. “Tot op 500 meter van de stal vonden wij die bacteriën terug op de grond. Andere onderzoekers vonden deze bacteriën terug op zelfs 1.000 meter van de stal.” De multiresistente MRSA-bacterie werd tot op 300 meter van de stal teruggevonden. Hartung denkt dat de stafylokokken en MRSE-bacteriën niet lang zullen overleven buiten de stal, waar ze worden blootgesteld aan zonlicht, weer en wind.
2 Stof in relatie met broeikasgas
Het volledige verhaal is te lezen in vakblad V-focus van juni 2013
 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?