Algemeen

Het beste bedrijf verbruikt de meeste antibiotica

Bedrijven met een lager celgetal en een hogere diergezondheidsstatus hebben een hoger gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een studie van de Stichting Agro Management Tools, Livestock Research en Dierlijke Productiesystemen, alle drie onderdeel van Wageningen UR. In de studie werd het antibioticagebruik op 83  melkveebedrijven over de periode 2005 t/m 2011 in kaart gebracht.
Uit de studie blijkt dat een veehouder die meer quotum heeft, met een grotere melkafzet per koe, die op zijn bedrijf een lager celgetal realiseert en een hogere gezondheidsstatus behaalt, meer antibiotica gebruikte. Deze veehouder heeft een goede band met de dierenarts, hij is doorgaans iets jonger, beter opgeleid en hij ziet maatschappelijk kansen. Regelgeving leidt bij deze veehouder niet tot stress.  Deze ‘succesvolle’ en ‘ondernemende’ veehouder heeft tot nu toe antibiotica als bedrijfstool ingezet, met goed resultaat.
Het beleid is in de afgelopen jaren gewijzigd en het antibioticumgebruik moet nu fors naar beneden. In het algemeen was er de gedachte dat juist de hiervoor beschreven groep van ‘succesvolle’ en ‘ondernemende’ veehouders deze koerswijziging relatief vlot zou oppakken. Of deze gedachte klopt, is niet onderzocht.
Lees het volledige artikel in V-focus, februari 2013.
Of vraag de uitgave als gratis proefnummer aan.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?