Onderzoek en Beleid

Wetenschap tovert met resistentiecijfers (2)

Deze week reageerde Henk Bleker, demissionair staatssecretaris EL&I,  op het artikel Wetenschap tovert met resistentiecijfers.  Het artikel verscheen in het aprilnummer van V-focus en leidde tot enige commotie onder wetenschappers; het artikel zou suggereren dat wetenschappers zitten te knoeien met onderzoeksresultaten op het gebied van antibioticumgebruik en -resistentie.

De redactie heeft in zijn research t.b.v. dit artikel geen aanwijzingen gevonden dat ‘de wetenschap’ zijn onderzoek niet nauwkeurig uitvoert, maar heeft wel kritiek op de voortdurende publicatie van grafieken en teksten waarin de resultaten van EU-landen met elkaar worden vergeleken en de ‘snelle’ conclusies die hieruit worden getrokken. De Nederlandse veehouderij komt in die Europese vergelijkingen slecht uit de bus. Dat de gekozen onderzoeksmethode heel veel verschil kan maken, vermelden die vergelijkingen doorgaans niet. Omdat het onderzoek in de diverse landen op een verschillende manier gebeurt, mag een landenvergelijking niet worden gemaakt, stelt ook Bleker.  Zie hier zijn reactie.

Bleker beschouwt het artikel als een pleidooi voor de uniformering in het wetenschappelijke resistentie0nderzoek binnen Europa. (De titel van het stuk zette overigens ook hem op het verkeerde been.)

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?