Algemeen | Mens en mening

Diergezondheid over de grens

De diergezondheid en daarmee de volksgezondheid verbeteren in ontwikkelingslanden. Dat is het doel waarmee Stichting DIO is opgericht. De studentenorganisatie van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht probeert dat doel te bereiken door het geven van trainingen aan boeren in onder meer Malawi.

Stichting Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking wordt opgericht in juli 1987. Meer aandacht voor tropische diergeneeskunde is de drijfveer. Het Franse Vétérinaires Sans Frontières (VSF) dient als grote voorbeeld. In het jaar van oprichting wordt meteen het eerste project in Burkina Faso ondersteund. “Inmiddels zijn we in veel meer landen actief”, vertelt Kimberly Jongerman van DIO. “Waaronder in Malawi. Dat is een van de landen waar nog veel te verbeteren valt op veterinair gebied. Sinds 2011 werken we samen met het lokale Mathunkha Centre om boeren in de omgeving op te leiden tot zogeheten Community Animal Health Workers (CAHW).” Zijn de boeren eenmaal opgeleid en hebben ze hun eindexamen gehaald, dan blijft DIO ze volgen in hun werkzaamheden. “We organiseren onder meer follow-uptrainingen zodat de boeren, maar ook wij, up-to-date blijven.”

Wilt u weten wat Nederlandse studenten diergeneeskunde en dierenartsen bijdragen aan de ontwikkelingssamenwerking? Lees dan het artikel van Jasper Lenz in V-focus 1 juni 2018.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?