Column

Oproep aan NVWA-collega’s

Rick_JanssenHeren en dames collega-dierenartsen bij de NVWA, de laatste jaren komen de veehouderijsectoren in toenemende mate in conflict met de NVWA en haar medewerkers. De tarieven die de NVWA hanteert, voor onder andere de keuringswerkzaamheden die door dierenartsen worden verricht, zijn maar liefst 50 procent gestegen in drie jaar tijd. Op zich is dit geen probleem als de kosten maar transparant zijn en ook in verhouding staan tot de diensten die worden geleverd. Als dierenarts vanuit de praktijk heb ik echter de laatste jaren een behoorlijk aantal negatieve reacties gekregen over de werkzaam­heden die jullie uitvoeren. Afgelopen week was wel echt een hoogtepunt. Bij de eerste varkenshouder had de dierenarts bij de exportkeuring een varken goedgekeurd voor transport, dat vervolgens in Duitsland werd afgekeurd voor transport en tevens volgde er een boete voor de transporteur. Het varken had niet geladen mogen worden, en dit onder toeziend oog van een dierenarts.
Bij de andere varkens­houder wordt een verzoek tot exportkeuring van speenbiggen afgewezen vanwege gebrek aan dierenartsen die in de mei-vakantieweek op woensdag willen werken. Door het verplaatsen van de export naar vrijdag ontstaan er problemen met dragende zeugen die in de drachtstal moeten werpen. De NVWA verschuilt zich achter regels dat de export tot maximaal 72 uur uitgesteld mag worden.
Aan het eind van de week zie ik een NVWA-dierenarts een exportkeuring doen op een vleesvarkensbedrijf. Hangend op een hek, genietend van de zon. De varkens lopen achter zijn rug de wagen op. Ik ben momenteel teleurgesteld in mijn collega-dierenartsen bij de NVWA. Jullie zijn een belangrijk gezicht van deze organisatie. De werkzaamheden die jullie verrichten zijn van groot belang voor volksgezondheid, dierenwelzijn en de exportpositie van Nederland. Ik verwacht echter wel, zeker bij deze zeer hoge NVWA-tarieven, een enthousiastere houding bij de uitvoering van de exportkeuringen. En misschien hebben jullie als NVWA-dierenartsen ook een mening over de forse stijging van de tarieven­ die de NVWA hanteert. Want op deze manier komt het niet goed met de veehouderij­sector in Nederland.
Door: Rick Janssen, varkensarts, De Varkenspraktijk Someren – Oss
 

Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?