Algemeen

Doorbraak insecten in veevoer moet nog komen

insecten_inzet (1)De doorbraak van het gebruik van insecten als eiwitrijke grondstof in veevoer laat nog op zich wachten. Dat heeft vooral te maken met de wetgeving die daarvoor aangepast moet worden. Maar dat de doorbraak er komt, daar wordt niet aan getwijfeld.

Zowel het bedrijfsleven als onderzoeks- en onderwijsinstellingen als de overheid zijn positief over het gebruik van insecten in veevoer. Maar het gebruik van insecten mag geen risico’s voor mens, dier en milieu met zich meebrengen. En daar liggen momenteel de knelpunten. Er is volgens de overheid nog onvoldoende kennis over de risico’s van insecten voor diervoeders. Daarnaast belemmert Europese regelgeving het toepassen van insecten, zoals de TSE-verordening. Ook is er het dierenwelzijnsaspect.

‘Commodity’

Er wordt vanuit veel hoeken gewerkt om het gebruik van insecten in veevoer mogelijk te maken, ook door bijvoorbeeld het directoraat-generaal (DG) Gezondheid en Voedselkwaliteit van de Europese Commissie. Maar er moet nog veel werk worden verricht.
Daarnaast duurt het minstens tien jaar voordat insecten een ‘commodity’ grondstof zij, aldus New Generation Nutrition (NGN), een bedrijf in Den Bosch dat onder andere voerlijnen met insecten ontwikkelt. Volgens NGN kan de mengvoerindustrie ook helpen om het proces te versnellen door zelf meer initiatieven te nemen en samen te werken met insecten­bedrijven.

Nu zijn nog maar enkele veevoerbedrijven bezig met het ontwikkelen van voersoorten met insecten, waaronder Coppens en ForFarmers. Coppens kwam onlangs met een nieuwe toepassing van insecten: insectenolie in kippenvoer. De olie zou de gezondheid van de kippen bevorderen. ForFarmers verwacht over een tijdje de uitkomsten te kunnen melden van een onderzoek naar het voeren van levende insecten (larven van de zwarte soldatenvlieg) aan vleeskuikens.

Over de auteur: Henk Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding Diergezondheidszorg aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?