Algemeen | Mens en mening

Glyfosaat ook in veehouderij onder vuur

Glyfosaat_MonikaKruger_vierkantGlyfosaat, het werkzame bestanddeel van onkruid- en grasverdelger Roundup, ligt onder vuur. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het middel mogelijk kankerverwekkend. Overheden en landbouworganisaties denken echter dat het meevalt. De Duitse dierenarts Monika Krüger (foto), wetenschapper aan de Universiteit van Leipzig, onderzocht de impact van residuen van het middel op melkvee.

Of glyfosaat schadelijk is voor de dier- en volksgezondheid hangt er maar net vanaf wie je spreekt. Voorstanders en tegenstanders staan tegenover elkaar in hun opvattingen. Dat de meningen zo sterk uiteenlopen heeft te maken met een gebrek aan harde feiten.

Monika Krüger is van huis uit dierenarts en doet al vele jaren onderzoek naar de effecten van glyfosaat op melkvee. Volgens Krüger komt het middel in Duitsland de diervoederketen binnen via geïmporteerde grondstoffen van genetisch gemodificeerde teelten, en dan met name soja. Krüger vond (afbraakproducten van) de stof op vele plaatsen in het dier terug: in de lever, nieren, longen, milt en spieren. Ook verstoort de stof de pens- en darmflora. Krüger vermoedt dat stoornissen met vruchtbaarheid en diergezondheid wel eens gerelateerd kunnen zijn aan glyfosaat. Krüger deed haar uitspraken op een themabijeenkomst van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding.

Het artikel ‘Glyfosaat ook in veehouderij onder vuur’ is vanaf deze week te lezen in V-focus.

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?