Column

Mag een ambtenaar twee petten op?

Enkele adviseurs hebben er tegenwoordig toch wat moeite mee om de vergunningaanvragen voor hun varkenshouders in te dienen bij de gemeente Venlo. Dat komt doordat een vooraanstaande ambtenaar voor de agrarische zaken een nevenfunctie heeft, waarin hij een heel andere pet opzet. In die nevenfunctie zoekt hij namelijk zoveel mogelijk publiciteit voor de gevaarlijke impact van de varkenshouderij op de omgeving. Hij benadert bijvoorbeeld omringende gemeenten om aandacht te vragen voor zijn opvattingen en hun beleid hierop aan te passen. De publiciteit van deze ambtenaar, waarin de varkenshouderij wordt bestempeld als een groot gevaar voor de mens, valt in Brabant en Limburg niet te missen.  Is de vergunningaanvraag bij de gemeente wel in objectieve handen?
Wat vindt V-focus daar nu van, was een vraag die we onlangs kregen? V-focus vindt daar nog niets van, maar is wel benieuwd naar het beleid van de gemeente Venlo hierin. De gemeente vraagt even bedenktijd en belt na enkele dagen terug met de volgende verklaring: “Uiteraard heeft onze gemeente beleid voor nevenfuncties: die moeten gemeld worden en niet in conflict kunnen komen met het werk als ambtenaar. Met de betreffende ambtenaar is de afspraak gemaakt dat hij zijn nevenfunctie mag uitoefenen, maar niet in de gemeente Venlo. Dus wel in omringende gemeenten. Wanneer wij zijn nevenactiviteiten zouden verbieden, raakt dat aan de vrijheid van meningsuiting.”
De vrijheid van meningsuiting is een groot goed; ook V-focus zou er grote bezwaren tegen hebben als daaraan wordt getornd. Verder zijn er geen aanwijzingen dat de betreffende ambtenaar niet integer zou werken. Maar of het geloofwaardig is om een ambtenaar aan te trekken VOOR een bepaald dossier, waar hij in zijn andere functie openlijk TEGEN strijdt?
Wat vindt u daarvan?

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?