Berichtenoverzicht

‘De grote bedrijven blijven’

De Deense overheid heeft afgelopen najaar een nieuw pakket maatregelen opgesteld voor de veehouderij. De nieuwe regelingen behelzen onder meer een belasting op CO2- en methaanuitstoot. Denemarken telt 2.000 melkveehouders die gemiddeld 275 koeien melken. De belangen van de melkveehouders worden behartigd door de Deense Vereniging voor Melkproducenten. Christen Sievertsen is de directeur van de vereniging.


‘De grote bedrijven blijven’

14 jan 2025

De Deense overheid heeft afgelopen najaar een nieuw pakket maatregelen opgesteld voor de veehouderij. De nieuwe regelingen behelzen onder meer een belasting op CO2- en methaanuitstoot. Denemarken telt 2.000 melkveehouders die gemiddeld 275 koeien melken. De belangen van de melkveehouders worden behartigd door de Deense Vereniging voor Melkproducenten. Christen Sievertsen is de directeur van de…

Kunt u de maatregelen voor melkveehouders in het kort opsommen?

“Het landbouwareaal moet met 10 procent krimpen en dat betekent een afname met 390.000 hectare. Daarvan wordt 250.000 hectare bebost en 140.000 wordt voor 2028 omgezet in grasland of zogeheten wetlands. En melkveehouders met meer dan vijftig koeien zijn vanaf 2025 verplicht om drie maanden per jaar het methaanremmende additief Bovaer bij te voeren. Die maanden mogen ze wel zelf bepalen. En dan is er de CO2-taks.”

Wat gaat dat de melkveehouder kosten?

“Voor het gebruik van Bovaer worden ze volledig gecompenseerd. Voor de CO2-taks wordt er vanaf 2030 40 euro per ton geëmitteerde CO2 betaald. Dat loopt in 2035 op naar 100 euro per ton. Het zijn brutobedragen, dus reken op respectievelijk 16 en 40 euro in 2030 en 2035. Voor de landbouwgrond die opgeofferd wordt voor bebossing of wetlands, krijgt een melkveehouder 10.000 euro per hectare. Dat vinden wij veel te laag, want de huidige hectareprijs is ruim 30.000 euro.”

Wat is het werkelijke doel van deze maatregelen?

“De overheid zegt dat zij met deze regels de methaanemissie reduceert. Dat klopt ook, maar in mijn optiek is het echte doel een flinke daling van het aantal koeien in Denemarken. Het is voor kleinere bedrijven niet meer te doen om kostenefficiënt te melken. Grote bedrijven blijven overeind. De schaalvergroting die al was ingezet, komt in een stroomversnelling.”

Wat vinden de melkveehouders zelf?

“De meeste veehouders zien op tegen het gebruik van Bovaer. Onderzoeken kunnen wel aantonen dat het middel geen effect heeft op gezondheid en productie, maar dat gelooft nog niet iedereen. De angst om iets in de koe te stoppen wat op een niet-natuurlijke manier geproduceerd is, stoot veel veehouders tegen de borst. Bovendien is het emotioneel erg vervelend om een deel van je grond en een deel van je koeien weg te moeten doen. Het enige voordeel is dat de overheid nu duidelijkheid heeft gegeven. Veehouders weten waar ze aan toe zijn.”

‘Geen recht tot oplossen’

Het voeradditief Bovaer om de methaanemissie door runderen te remmen, heeft een globaal omzetpotentieel van één tot twee miljard euro per jaar. Wie weet hoeveel Elanco en DSM-Firmenich investeerden in de ontwikkeling van het additief?


‘Geen recht tot oplossen’

11 jan 2025

Het voeradditief Bovaer om de methaanemissie door runderen te remmen, heeft een globaal omzetpotentieel van één tot twee miljard euro per jaar. Wie weet hoeveel Elanco en DSM-Firmenich investeerden in de ontwikkeling van het additief?

Als journalist had ik me al vaker voorgenomen een artikel te maken over mogelijke negatieve effecten of bezwaren van het additief. De zoektocht daarnaar eindigt snel. Wetenschappelijk zijn er geen risico’s voor mens of dier aangetoond. Een complot? Of de macht van de farmacie en voedingsmiddelenindustrie? Een betaalbaar additief dat de emissie met zo’n 30 procent verlaagt zonder ongewenste effecten? Te mooi om waar te zijn eigenlijk. Bovendien gaan de rijke multinationals weer met het geld aan de haal. Alles wat we als sector doen om minder methaan te emitteren, is een druppel op een gloeiende plaat. Maar dit additief maakt wel de weg vrij naar een meer natuurlijke wijze van melkveehouderij, waar we in Nederland toch op afstevenen.

Nadat zuivelcoöperatie Arla Foods in het Verenigd Koninkrijk aankondigde een test op 30 melkveebedrijven te doen met het additief, barstte tumult los. En niet alleen in het VK. Een groep consumenten maakte luid en duidelijk kenbaar geen zuivel te willen van koeien die dit additief krijgen. Hier lijkt echter vooral te spelen dat de voedingsmiddelen­industrie en farmaceuten de consument zonder enige vorm van overleg iets door de strot willen duwen. De discussie over mogelijke effecten, die nu gevoerd wordt, speelt veel minder een rol. De farmacie heeft onder grote groepen amper draagvlak.

Staat Bovaer na dit tumult en de oproepen tot boycot op losse schroeven? Veehouders en retailers zullen hun positie heroverwegen. Maar wie of wat schiet daar iets mee op? Het klimaat zeker niet. De sector ook niet. Die kan zonder Bovaer in zijn huidige vorm niet aan de broeikasgasopgave voldoen. De koe niet, die ondervindt immers geen positieve of negatieve gevolgen en de consument voedingstechnisch ook niet. De maatschappij wil een oplossing voor het broeikasgasprobleem. De consument acht niet iedereen gerechtigd een oplossing te verkopen.

Van Nieuwenhuizen stopt bij ForFarmers

Jan van Nieuwenhuizen vertrekt als voorzitter van de Raad van Commissarissen van ForFarmers. Dat maakt het bedrijf bekend. Van Nieuwenhuizen heeft het besluit genomen niet voor een tweede termijn in aanmerking te komen per 17 april 2025.


Van Nieuwenhuizen stopt bij ForFarmers

9 jan 2025

Jan van Nieuwenhuizen vertrekt als voorzitter van de Raad van Commissarissen van ForFarmers. Dat maakt het bedrijf bekend. Van Nieuwenhuizen heeft het besluit genomen niet voor een tweede termijn in aanmerking te komen per 17 april 2025.

Van Nieuwenhuizen, voorzitter van de Raad van Commissarissen: “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier bijgedragen aan verschillende strategische vraagstukken, de duurzaamheidsstrategie, de ontwikkeling van de organisatie en de vorming van het leiderschapsteam. Nu is voor mij het moment gekomen om andere zaken prioriteit te geven. Daarom heb ik besloten om mij niet beschikbaar te stellen voor een nieuwe termijn van vier jaar.” 

De Raad van Commissarissen gaat zich beraden over de verdere invulling en samenstelling van de Raad van Commissarissen en de mogelijkheid om uit haar midden een nieuwe voorzitter voor te dragen. De werving van een nieuwe commissaris wordt gestart.  

Van Nieuwenhuizen zal de rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen blijven vervullen tot en met de komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 17 april 2025. 

De Heus neemt Van der Linden over

De Heus Voeders neemt Kessels Holding en haar onderliggende activiteiten over.
Onder Kessels Holding BV vallen Van der Linden & Co BV, Van der Linden & Co
Beheer BV, Van der Linden Diervoeders BV, Van der Linden Poultry Farms BV en Van
der Linden Poultry Products BV.


De Heus neemt Van der Linden over

6 jan 2025

De Heus Voeders neemt Kessels Holding en haar onderliggende activiteiten over.Onder Kessels Holding BV vallen Van der Linden & Co BV, Van der Linden & CoBeheer BV, Van der Linden Diervoeders BV, Van der Linden Poultry Farms BV en Vander Linden Poultry Products BV.

Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, is Van der Linden al geruime tijd op zoek
naar opvolging voor de huidige bestuurders en aandeelhouders, Jan en Geert
Kessels. Met de overname is de opvolging ingevuld.

Kessels blijft als operationeel directeur medeverantwoordelijk voor de
slachtactiviteiten. Jan Kessels heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en
draagt zijn werkzaamheden op korte termijn over.

Nieuw programma voor verantwoord antibioticagebruik

In een nieuw project van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt een programma voor huisartsen waarmee antibioticaresistentie wordt tegen gegaan ook naar veterinaire sector gebracht. De universiteit heeft daarvoor subsidie gekregen van financieringsorganisatie ZonMw.


Nieuw programma voor verantwoord antibioticagebruik

11 dec 2024

In een nieuw project van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt een programma voor huisartsen waarmee antibioticaresistentie wordt tegen gegaan ook naar veterinaire sector gebracht. De universiteit heeft daarvoor subsidie gekregen van financieringsorganisatie ZonMw.

Onterecht of overmatig gebruik van antibiotica leidt tot antibioticaresistentie, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens en dier. Huisartsen stellen antibiotica steeds selectiever voor, maar ook gezelschapsdierenartsen kunnen hierin een cruciale rol spelen. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat daarom met diverse partners het programma voor huisartsen, SABEL (Spiegelinformatie AntiBiotica EersteLijn), ook naar de veterinaire sector te brengen. Dit nieuwe project, SABEL-MedVet, richt zich op het verminderen van onnodig antibioticagebruik door dierenartsen.

Onderzoek toont aan dat zowel huisartsen als dierenartsen soms antibiotica voorschrijven, ook wanneer dit volgens richtlijnen niet nodig is. De reden hiervoor is vaak dat de consulten in de eerste lijn kort zijn en er beperkte diagnostische mogelijkheden zijn. Dit maakt het lastig om een nauwkeurige diagnose te stellen. Daarnaast speelt de vertrouwensrelatie tussen dierenarts en diereigenaar een rol: de wens om te helpen kan ertoe leiden dat antibiotica uit voorzorg worden voorgeschreven, ook als dit niet noodzakelijk is.

SABEL-MedVet maakt gebruik van anonieme gegevens om het voorschrijfgedrag van dierenartsen te analyseren en te vergelijken met andere praktijken en landelijke normen. Dit gebeurt via het zogeheten diagnose-registratiesysteem PetScan, waarmee diagnoses en antibioticavoorschriften anoniem worden verzameld. Het programma biedt dierenartsen inzicht in hun eigen voorschrijfgedrag en geeft hen feedback om dit waar nodig te verbeteren.

Door samen te werken met onder andere de KNMvD, IVC Evidensia en IDEXX Animana, kan SABEL-MedVet volgens de Universiteit Utrecht breed worden uitgerold naar gezelschapsdierenpraktijken in Nederland, met als doel een substantiële bijdrage te leveren aan de strijd tegen antibioticaresistentie.

‘Intrekking ongebruikte stikstofruimte is paniekmaatregel’

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken, heeft tot gemengde reacties geleid. Volgens Saskia Boelema, gedeputeerde van Noord-Brabant, is dit een noodzakelijke stap om weer nieuwe vergunningen voor bedrijven te kunnen afgeven.


‘Intrekking ongebruikte stikstofruimte is paniekmaatregel’

15 nov 2024

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken, heeft tot gemengde reacties geleid. Volgens Saskia Boelema, gedeputeerde van Noord-Brabant, is dit een noodzakelijke stap om weer nieuwe vergunningen voor bedrijven te kunnen afgeven.

“Het intrekkingsbeleid van ongebruikte stikstofruimte lijkt op het eerste gezicht een daadkrachtige stap, maar zal in werkelijkheid vooral voor paniek en juridische procedures zorgen”, aldus Jeroen van Boxmeer, adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu bij DLV Advies. “Er wordt alleen niet-bestaande stikstof ingetrokken, wat betekent dat de natuur er niets beter van wordt als de vergunningen worden ingetrokken. Ondernemers zullen zich gedwongen voelen zich te beschermen tegen deze actie, die zij als bedreiging voor hun bedrijfsvoering beschouwen. Dit kan ervoor zorgen dat ze alsnog kiezen om meer stikstof uit te stoten of de intrekking juridisch aan te vechten.”

De problematiek rondom stikstofdepositie is complex en de huidige wetgeving heeft onrealistische doelen gesteld. “In de wet zijn resultaatverplichtingen opgenomen om een bepaald percentage van het natuurareaal onder de kritische depositiewaarde (KDW) te krijgen. Deze KDW wordt nu gebruikt als absolute bovengrens, terwijl wetenschappelijk gezien er geen zekerheid is dat de natuur bij overschrijding van deze waarde per definitie achteruitgaat,” legt Van Boxmeer uit. “Het RIVM heeft al aangegeven dat deze doelen niet haalbaar zijn, zelfs niet als Nederland alle inwoners en activiteiten zou stopzetten.”

In plaats van de huidige resultaatverplichtingen, pleit de DLV-adviseur voor een verbeteringsverplichting. “Ontwikkelingen moeten gestimuleerd worden waarbij van elke ontwikkeling een kleine, haalbare verbetering van de individuele stikstofdepositie wordt gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld door extern salderen te stimuleren met een haalbare afroming per ontwikkeling. Zo draagt elke activiteit bij aan een kleine verbetering en wordt de natuurverbetering bekostigd door de markt.”

Als er niets verandert, waarschuwt Van Boxmeer voor ernstige gevolgen. “Maatschappelijke en economische ontwikkelingen zullen stil komen te liggen, en extern salderen zal onbetaalbaar worden. Bedrijven zullen niet meer kunnen investeren in verduurzaming.” Het is volgens DLV duidelijk dat een duurzame en haalbare oplossing nodig is om zowel de natuur als de economie te beschermen.

‘Veehouder verandert mee’

Er wordt veel uitgestort over de veehouderij, nu misschien wel meer dan ooit. De maatschappij bemoeit zich intensief met de sector. Karel de Greef, WUR-onderzoeker op het gebied van fokkerij en genomica duidt het maatschappelijke debat over de houderij en fokkerij van landbouwhuisdieren.   


‘Veehouder verandert mee’

12 nov 2024

Er wordt veel uitgestort over de veehouderij, nu misschien wel meer dan ooit. De maatschappij bemoeit zich intensief met de sector. Karel de Greef, WUR-onderzoeker op het gebied van fokkerij en genomica duidt het maatschappelijke debat over de houderij en fokkerij van landbouwhuisdieren.   

Wat is dierenemancipatie?

“Emancipatie betekent letterlijk ‘verlossen uit slavernij’ of ‘verwerven van gelijke rechten’. Dieren gaan langzamerhand van instrumentele waarde, dus ‘nut’, naar ‘nabijheid’. Is de mens vrij te doen wat hij wil met dieren, is er sprake van rentmeesterschap of gaat het nog een stap verder? De publieke opinie hierover verandert. 40 procent van de Nederlanders vindt inmiddels dat dieren onze gelijken zijn.”

U stelt dat de melkveehouderij in een andere fase verkeert in het maatschappelijke debat en dat de varkens- en pluimveehouderij daarin verder vooruitlopen. Hoe verklaart u dat?

“In 1997 zagen we op televisie beelden van ruimingen vanwege de varkenspest. Door die beelden is de varkenshouderij enorm veranderd. De intensieve veehouderijsectoren waren ongezien. De maatschappij kreeg nu inzicht in de sectoren en schrok van de industriële werkwijze. Met de MKZ liep het echter anders. Als ik foto’s uit die tijd laat zien, barsten mensen die het meemaakten nog steeds in tranen uit, maar toch durf ik de stelling te verdedigen dat de melkveehouderij, in tegenstelling tot de varkenshouderij door de varkenspest, amper is veranderd door MKZ. De melkveehouderij was namelijk al zichtbaar en mensen hadden er een romantisch beeld bij. Daarom brak de discussie niet zo hevig los als bij de varkenspest. De intensieve sectoren werden al veel eerder geconfronteerd met het maatschappelijke debat en moesten ernaar handelen.” 

Vinden we een ‘positieve emotionele toestand’ voor ­dieren, zoals het convenant Dierwaardige Veehouderij omschrijft, over tien jaar normaal?

“Een positieve emotionele toestand betekent eenvoudigweg dat dieren het leven gemiddeld genomen als prettig ervaren. En ja, dat dieren een prettig leven leven, vinden we steeds normaler. De visie op dieren is een diepliggende culturele trend die geleidelijk verandert. Meer of minder bewust gaan we daar allemaal in mee. Eerst betwisten critici zaken die de veehouderij normaal vindt. Dan volgt een proces waarin de supermarkt en de wet onder invloed van maatschappelijke organisaties daadwerkelijk veranderen. Zo ontstaat langzaam een nieuwe normaal. Veehouders bewegen in hun overtuigingen mee met de publieke opinie – alleen op een reëler niveau en qua aanpassingen in een langzamer, haalbaar tempo.”

ForFarmers zet meer voeders af

In het derde kwartaal van 2024 heeft diervoederfabrikant ForFarmers 2,17 miljoen ton aan voeders afgezet. Dat is 6,1 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.


ForFarmers zet meer voeders af

5 nov 2024

In het derde kwartaal van 2024 heeft diervoederfabrikant ForFarmers 2,17 miljoen ton aan voeders afgezet. Dat is 6,1 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.

De omzet in euro’s was 4,5 procent lager als gevolg van een daling van de grondstofprijzen. ForFarmers kende een stijging van de operationele winst van 6,3 procent naar 127,3 miljoen euro.

Pieter Wolleswinkel, CEO ForFarmers: “De sterke lijn van het eerste halfjaar zet ook in het derde kwartaal door. Onze ambitie om marktaandeel te blijven winnen, zien we terug in de volumegroei. De operationele winstgevendheid is sterk verbeterd, onder andere gedreven door de marktgerichte aanpak, gebruikmakend van onze schaal en kennis. We blijven op kostenbewustzijn inzetten.”