Door de robuustheid onder de loep te nemen van data die worden verzameld in het kader van de Habitatrichtlijn, steekt de Europese Commissie de hand in eigen boezem. Wat blijkt is dat niet elke EU-lidstaat dezelfde waarnemingsmethoden en eenheden gebruikt en dat niet alle soortenwaarnemingen zijn gekoppeld aan kaarten en vice versa.
Met deze kennis valt niet meteen een gat te schieten in de data of de verspreidingskaarten. Het maakt een waarneming niet fout of ongeldig. De Europese Commissie vindt echter dat de data die worden gebruikt om conclusies te trekken over de staat van de natuur eenvoudigweg robuust moeten zijn.
Terecht natuurlijk. Deze data liggen ten grondslag aan besluiten over onder meer vergunningen en herstelmaatregelen. Nederland blijkt zo’n beetje de beste leerling uit de klas te zijn als het gaat om de robuustheid van de data die in de zesjaarlijkse rapportage terechtkomen. Dat databronnen verschillen laten zien, is in Nederland zeldzamer dan in andere lidstaten. De administratie, dat kunnen we wel.
Misschien wel iets te goed en te ijverig. In het kader op pagina 20 leest u hoe volgens Stichting Agrifacts de trend van de staat van de Nederlandse natuur sinds 2022 afbuigt door vrijwillige verandering van de beoordelingsmethoden. Onze natuur is er, op papier, op achteruitgegaan door zogenoemde ‘artefacten’. Dat de Nederlandse data consistenter zijn dan die van andere lidstaten, werpt de vraag op of het negatieve oordeel over de staat van onze natuur vergeleken met andere lidstaten wel volledig terecht is. Maar die analyse hebben we niet gemaakt.
Stellen dat het wel zo is of zal zijn, is te makkelijk natuurlijk. Bovendien onszelf, als sector in het bijzonder, doorlopend met andere lidstaten vergelijken, brengt ons dat ergens? In ieder geval in een discussie waar we niet uitkomen. Beter is onszelf bezighouden met het veiligstellen van de maatschappelijke en fysieke plek van de landbouw in Nederland, het bestaansrecht, en het behouden of verbeteren van het verdienmodel. Mee veranderen dus, los van hoe de natuur ervoor staat of ervoor zou staan.