Column

Salmonella struisvogelpolitiek

Rick_JanssenEr is veel ophef over de salmonellakorting die op 9 februari door de Duitse slachterij Tönnies is ingevoerd voor vleesvarkens afkomstig van bedrijven met een salmonellacategorie 3. Deze korting van 3 cent per kg zorgt er ineens voor dat er veel verschillende ideeën zijn om salmonella te bestrijden bij vleesvarkens. Het vreemde is dat bewezen effectieve maatregelen in de bestrijding van salmonella steeds vaker niet meer als eerste worden benoemd. Basis van een goede bestrijding is: een goede hygiëne (zoals grondige reiniging en ontsmetting), minder mengen van varkens, effectieve ongediertebestrijding en het structureel aanzuren van voer of water (met een voldoende concentratie organische zuren).

Allemaal elementen die niet alleen effectief zijn in het bestrijden van de salmonellabacterie, maar ook de algehele gezondheid van de vleesvarkens verbeteren. Op bedrijven waar deze maatregelen goed en structureel worden doorgevoerd, zien we ook een verbetering van de technische resultaten, onder andere een lagere voederconversie!

Maar in de praktijk worden deze effectieve maatregelen vaak bekritiseerd, waarbij wordt aangegeven dat deze maatregelen onvoldoende effectief zijn, te duur zijn, of dat er goedkopere alternatieven voor handen zijn, zoals het gebruik van lagere doseringen organische zuren of de inzet van producten die schijnbaar tegen salmonella effectief zouden moeten zijn, maar waarvan de werking nooit bewezen is.

Hierbij worden de basisprincipes van de veehouderij niet meer genoemd en is het beperken van de kosten op korte termijn leidend. En als klap op de vuurpijl wordt ook regelmatig gesuggereerd dat de dierenarts, die de bloedmonsters neemt voor het bepalen van de salmonellastatus, niet de zware vleesvarkens vlak voor de slacht moet bemonsteren, maar moet kiezen voor die dieren waarbij een lagere besmetting van salmonella wordt verwacht. Waarom deze struisvogelpolitiek in de bestrijding van salmonella en niet gewoon kiezen voor de bewezen effectieve basisprincipes van de veehouderij?

Door: Rick Janssen, varkensarts, De Varkenspraktijk Someren-Oss

 

 

Meer over:
Column
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?