Algemeen

Prachtige uitdaging

‘De wereld wordt harder en veehouders ook’. Dit antwoord krijg ik geregeld van adviseurs, maar weet nooit goed wat zij bedoelen. Zeker niet als die ‘harde veehouders’ worden gekwalificeerd als ‘prachtige uitdagingen’ – kwalificaties die adviseurs graag geven als je hen vraagt naar een officiële quote voor de V-focus. Buiten de V-focus om blijkt soms wél wat ‘de uitdaging’ inhoudt. Een van onze lezers, een goede voervoorlichter, vertrouwde me toe dat hij ervoor had bedankt om een groot veebedrijf te adviseren.

De betreffende veehouder had het ondernemen in zijn bloed, zijn bedrijf was een uitdaging, maar toch wenste de adviseur niet met de veehouder in zee te gaan. De klant wilde namelijk alle adviezen op schrift. Met daarbíj de doelen die met het opvolgen van die adviezen gehaald zouden worden. Ten slotte wilde de veehouder ook de clausule opgenomen zien dat bij het niet bereiken van die streefdoelen, de gederfde vooruitgang financieel gecompenseerd zou worden. Het was voor het eerst dat ik hoorde van een veehouder die zó op zijn strepen stond. Het leek me een unicum in Nederland. Tot ik begin deze maand zelf bij zo’n veehouder het erf op stapte. De veehouder deinsde er niet voor terug om vermeende fouten in de advisering van zijn adviseurs uit te vechten bij de rechtbank; de ene adviseur oordeelde er over de andere. In een volgende V-focus ga ik daar nader op in. Laten we het er voor nu op houden dat deze veehouder zelfs voor de doorgewinterde bedrijfsadviseur een ‘grote uitdaging’ is. Gelukkig is de gemiddelde veehouder alleszins redelijk in zijn eisen, lijkt me. In de Top 50 zien wij grofweg twee soorten adviseurs die extra punten scoren bij de veehouders: enerzijds de adviseurs die het moeten hebben van hun gemoedelijkheid en 24/7 klaar staan voor de veehouder. En anderzijds de adviseurs die ondernemers leren om feller op de financiën te zitten en de verbindingen weten te leggen tussen voer, diergezondheid, milieu, economie et cetera. Wanneer een adviseur beide eigenschappen weet te combineren, kan deze niet meer stuk. En daar zit het probleem van nu, want waar vind je zo’n adviseur? Een adviseur die beschikt over al deze mooie eigenschappen is schaars, haast onvindbaar. Of toch niet? De voeradviseur geef ik groot gelijk dat hij de veehouder bedankte voor de opdracht. Want reken maar dat de adviseur ‘het gedaan heeft’ als de resultaten straks tegenvallen. En reken maar dat de veehouder daarin steun vindt bij andere adviseurs op zijn erf. Zo lang de voervoorlichter, dierenarts en financiële adviseurs elkaar blijven beschuldigen en tegenspreken, is er altijd wel iemand die de veehouder naar de mond praat.Geregeld bereiken de redactie verhalen van adviseurs die prima samenwerken als team op het boerenerf. Maar vaker bereiken ons verhalen waarin adviseurs elkaar tegen de haren in strijken. Ligt de uitdaging niet vooral in het samen optrekken? Dit bericht is geplaatst

Gerelateerd

V-focus Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven?