Voorweiden voor weidevogels

Uit V-focus nummer 5 - oktober 2019 - Nyncke Hoekstra, Jan de Wit, Karel van Houwelingen, Astrid Manhoudt - Onderzoek en Beleid

Een probleem van graslanden met een uitgestelde maaidatum vanwege weidevogels is dat het gewas zwaar is. Dat is niet ideaal voor de kuikens. In het kader van het project Winst en Weidevogels is onderzocht of beheerpakketten met voorweiden een goed alternatief zijn.

Veel percelen met een beheerpakket voor weidevogels hebben een ‘uitgestelde maaidatum’ tot 1, 8 of 15 juni. Na deze datum zijn de meeste kuikens vlieg-vlug. Deze percelen moeten de kuikens dekking bieden maar ook voldoende insecten om te foerageren. Om goed te kunnen jagen op insecten verlangen de kuikens een open structuur in het gewas. Een veelgehoord probleem van deze graslanden is echter dat dit beheer een heel zwaar gewas geeft, wat niet ideaal is voor de kuikens en dat ook nog eens een lage voederwaarde heeft. Bovendien ontstaat er een holle zode, waardoor de grasgroei na het maaien pas langzaam weer op gang komt.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: