Nieuwe aanpak bacteriën

Uit V-focus nummer 1 - februari 2012 - Geesje Rotgers - Onderzoek

Wat komt er na de antibiotica? Die vraag stond centraal tijdens ‘de Romijnlezing’ van de World Poultry Science Association in december in Utrecht. Dat er een oplossing moet komen tegen multiresistentie, waarmee­ het consumentenvertrouwen in dierlijke producten kan worden herwonnen, is duidelijk.

De consument is heel erg bang voor micro-organismen op zijn voedsel, begint Simone Hertzberger, hoofd Kwaliteit en Productduurzaamheid bij Ahold Europa. Het zijn met name de EHEC’s, ESBL’s en MRSA’s die grote zorgen baren. Opvallend is dat de zorgen zich verschuiven van kip en vlees naar groenten en fruit. Dat laatste wordt tenslotte rauw gegeten en de EHEC-crisis van 2011 heeft goed duidelijk gemaakt dat groenten en fruit evenzogoed dodelijke micro-organismen kunnen meedragen. Bij de consument leeft het idee dat het gebruik van antibiotica de multiresistentie van schadelijke micro-organismen in de hand heeft gewerkt. Niet alleen dierlijke producten kunnen daardoor gevaar o...

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis V-focus-account ❯❯
Inloggen met uw V-focus-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Delen via: